Antena 3 CNN Actualitate Cultură Începe a XVIII-a ediție a Concursului Internațional George Enescu

Începe a XVIII-a ediție a Concursului Internațional George Enescu

Concursul Internațional George Enescu are loc între 4 și 18 septembrie la București. La 64 de ani de la înființare, evenimentul are parte de o ediție hibrid online-offline, în care concurenții pășesc în sala de concurs direct în Semifinale.

Începe a XVIII-a ediție a Concursului Internațional George Enescu
Sursa foto: cultura.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Sep 2022   •   19:28

Publicul are acces liber la semifinalele din cadrul concursului și pe bază de bilet sau abonament la recitalurile extraordinare susținute de artiști de renume internațional, la concertul de deschidere și la galele de finală.

Într-un context mondial marcat de incertitudini și anxietate, ediția a XVIII-a își propune să ne reamintească de caracterul vindecător al muzicii, care chiar și în cele mai grele momente are capacitatea de a renaște speranța și bucuria de a trăi. Ediția din acest an a Concursului Internațional George Enescu este marcată de revenirea deplină în sala de spectacol, după doi ani în care evenimentele culturale au fost nevoite să se reinventeze și să se mute parțial sau total în online.

Muzica speranței | Music of Hope este mesajul pe care Concursul Enescu 2022 îl transmite

"Astăzi dăm startul Concursului George Enescu, o manifestare extrem de importantă, poate chiar la fel de importantă precum Festivalul, pentru că vine, exact cum spunea şi maestrul Măcelaru, să ducă mai departe ceea ce Enescu a însemnat: un mare creator de muzică, prieten al tuturor marilor muzicieni ai vremii sale, dar şi un mare mentor pentru tinerii artiști. Ministerul Culturii, indiferent cine îl conduce vremelnic, are o menire extrem de importantă: de a asigura resursele umane, pe cele financiare, atât de necesare manifestărilor culturale pe care le păstorește, cât și pentru proiectele strategice. Prin Ordonanţa 83 vom trece Festivalul Enescu, Concursul Enescu, dar şi alte manifestări importante și de amploare în categoria evenimentelor strategice, astfel încât ele să poată fi finanţate multianual, indiferent de situaţia bugetului Ministerului Culturii.

Este foarte important să duceţi mesajul culturii române către marele public. Trebuie să accentuăm că manifestarea culturală nu este doar pentru elite, ci pentru toţi oamenii care vor frumosul în viaţa lor. A existat o perioadă, din nefericire destul de lungă, în care am avut o ruptură între artă şi publicul de masă. Acum, prin tot ceea ce facem încercăm să ne reapropiem, pentru că nu există artă fără public, iar acesta trebuie să aparțină tuturor categoriilor. (....)

Nu în ultimul rând, repet, oricine ar fi ministru, prin legislaţia actuală şi prin tot ce am construit, Festivalul Enescu va exista la cel mai înalt nivel, mulţi ani de-acum înainte", a afirmat Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii.
 

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close