Antena 3 CNN Actualitate Cultură De ce a trecut ICR de la Preşedinţie la Senat? Vezi explicaţiile ministrului Culturii, Mircea Diaconu

De ce a trecut ICR de la Preşedinţie la Senat? Vezi explicaţiile ministrului Culturii, Mircea Diaconu

De ce a trecut ICR de la Preşedinţie la Senat? Vezi explicaţiile ministrului Culturii, Mircea Diaconu
Sursa foto: Foto: Antena 3
de M.Z.    |    13 Iun 2012   •   22:48

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a explicat, în ediţia de miercuri seară a emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3, care au fost cele două motive pentru care Guvernul a trecut Institutul Cultural Român din subordinea Preşedinţiei sub controlul Senatului.

"Motivul principal pentru care s-a luat această decizie este că, sub controlul Parlamentului sunt şi alte multe instituţii de maximă importanţă pentru ţara asta, iar Senatul e cameră decizională pe subiecte de politică externă, ale secretariatului românilor de pretutindeni, deci competenţele de tipul acesta sunt competenţa Senatului", a spus ministrul Culturii, liberalul Mircea Diaconu, miercuri, la emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3.

Nu în ultimul rând, ministrul Culturii a reamintit faptul că ICR funcţionează în ilegalitate de mai bine de un an de zile, lucru confirmat şi de Curtea de Conturi.

"Institutul Cultural Român funcţionează într-o ilegalitate instituţională, pentru că cele două posturi de vicepreşedinte sunt făcute din decizia preşedintelui Patapievici (preşedintele ICR, Horia Roman Patapievici - n.r.). Deci nu cu un act legal, pentru că trebuia să fie o lege pentru asta, şi institutul funcţionează aşa de un an şi ceva, acest lucru fiind consemnat de Curtea de Conturi ca fiind o ilegalitate majoră în care funcţiona ICR", a explicat Mircea Diaconu.

În ceea ce priveşte bugetul ICR, demnitarul a ţinut să precizeze că acesta este unul mare, comparabil cu cel al ministerului pe care îl conduce.

Nu în ultimul rând, ministrul a afirmat că ICR a fost una dintre instituţiile care s-a bucurat de un buget semnificativ, chiar şi în perioade de recesiune.

"În clipa în care peste tot scădeau bugetele cu 20-30% - la Sănătate, Învăţământ, Cultură -, la ICR, SRI, SPP, STS, Preşedinţie creşteau cu 20%-30%", susţine ministrul Culturii.

Astăzi, a apărut mai întâi pe surse informaţia potrivit căreia Institutul Cultural Român va fi trecut de sub autoritatea preşedintelui României sub controlul Parlamentului, în baza unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului.

Ulterior, Guvernul a confirmat transferul ICR-ului de la Preşedinţiei la Senat.



×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close