Antena 3 CNN Actualitate DĂ VIAŢĂ EROILOR! Mărturii cutremurătoare de la Revoluţie. Copiii morţi la Timişoara, "pionieri şi UTC-işti împotriva lui Ceauşescu"

DĂ VIAŢĂ EROILOR! Mărturii cutremurătoare de la Revoluţie. Copiii morţi la Timişoara, "pionieri şi UTC-işti împotriva lui Ceauşescu"

DĂ VIAŢĂ EROILOR! Mărturii cutremurătoare de la Revoluţie. Copiii morţi la Timişoara, "pionieri şi UTC-işti împotriva lui Ceauşescu"
de S.T.    |    19 Dec 2014   •   13:43

În decembrie 1989, mii de români au sfidat gloanţele ca să-şi apere convingerile şi visurile, iar lângă adulţi au stat copii. Unii dintre ei au plătit cu viaţa pentru îndrăzneala lor.

Pionieri şi UTC-işti împotriva lui Ceauşescu. Acesta va fi titlul primei cărţi dedicate de profesorul Dumitru Tomoni din Făget copiilor care au murit acum 25 de ani la Timişoara.



Curaj, teribilism, curiozitate sau simpla întâmplare. Nimeni nu va ştii vreodată ce i-a dus în prima linie. Peste moartea lor, tăcerea şi niciun vinovat. Cea mai mică dintre minori, Lungu Cristina, nu împlinise încă trei ani. Era ţinută de mână de părinţi, pe stradă.



Laura avea 10 ani.  Moartea a venit acasă la bunici, în timp ce se uita la televizor, pe 23 decembrie.



Gabriela Tako, de 14 ani, şi familia ei au crezut că pot merge pe jos, prin centrul oraşului. "Fără nicio somaţie s-a tras asupra întregii familii. Mama a fost rănita în umăr, sora doar ştearsă, eleva împuşcată în picior", relatează prefesorul Dumitru Tomani.

Două zile mai târziu, Gabriela s-a stins.



Pe 27 decembrie, nouă tineri ucişi în Duminica Sângeroasă a fost aruncaţi într-o groapă comună aici, în Cimitirul Eroilor. Abia pe 14 ianuarie, la deshumare, părinţii şi-au luat copilul acasă şi l-au înmormântat.

Pentru cei rămaşi în urmă, semnele durerii se mai văd. Din ce în ce mai puţine, aşa cum sunt şi ei. Din ce în ce mai puţini. Părinţi care şi-au înăbuşit durerea până s-au stins.

Câteva gloanţe pe Calea Martirilor, plăci comemorative şi nume de străzi în amintirea copiilor cărora Revoluţia şi i-a luat jertfă.

Vezi în videoclipul de mai sus mărturii cutremurătoare de la Revoluţie, într-un reportaj realizat de Ivona Roşu.



daviataeroilor.ro are menirea de a arunca praful aşternut timp de 25 de ani peste amintirea lor.

Zilele acestea se împlinesc 25 de ani de la Revoluţia din 1989! Sunt mulţi români care nu ştiu ce s-a întâmplat acum un sfert de veac, în special tinerii care nu au trait în timpul regimului comunist. Iar uitarea eroilor este un păcat. De aceea, e nevoie ca eroii revoluţiei să continue să trăiască!

DĂ VIAŢĂ EROILOR! - este un demers unic al jurnaliştilor Antena 3, prin care dorim ca, împreună cu dumneavoastră, să le redăm românilor poveştile eroilor din Decembrie 1989. Oamenii care s-au sacrificat atunci merită să trăiască în inimile noastre şi ale generaţiilor viitoare. Special pentru asta a fost creat site-ul "dăviaţaeroilor.ro".

Vă invitam, pe toţi cei care aţi cunoscut un erou, să îi scrieţi povestea.

Scrieţi povestea copilului, părintelui, colegului sau prietenului dumneavoastră care a murit la Revoluţie!

Intraţi pe site şi îi veţi găsi numele, apoi urmaţi paşii. Aceşti oameni nu trebuie uitaţi! Lor le datorăm şi le datoraţi libertatea acestui popor, nu demult oropsit de dictatura comunistă!





 

×
Subiecte în articol: Dă viaţă eroilor Timisoara
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close