Antena 3 CNN Actualitate Despre panourile solare termice - tipuri, utilizări și principiul de funcționare (P)

Despre panourile solare termice - tipuri, utilizări și principiul de funcționare (P)

Despre panourile solare termice - tipuri, utilizări și principiul de funcționare (P)
15 Oct 2019   •   12:31

În ultima perioadă, fenomele extreme nu mai pot fi considerate evenimente minore, izolate, ci fenomene haos la scară modială. Cu toții luăm parte la fenomene meteo extreme precum: inundațiile și secetele, furtunile care nu aduc niciun plus societății, ci doar consecințe vizibile pe plan economic și social.

Din cauza topirii ghețarilor și încălzirii oceanelor, se înregistrează o cantatitate de cu mult peste media normală în aer. El provine în mare parte din solul dezghețat al tundrei și intensifică acel efect de seră resimțit de fiecare dintre noi. Este deja vizibil faptul că această încălzire globală nu pare să se oprească prea curând. Având în vedere punctul de graniță în care ne aflăm, este momentul optim pentru că toată populația să folosească de acum înainte doar alternativele eco în ceea ce privește încălzirea și nu numai.

Ce înseamnă panou solar termic?

Spre deosebire de panourile solare fotovoltaice, panourile solare termice, cunoscute și sub denumirea de captatoare solare sau colectoare solare, sunt de fapt instalații care captează energia solară conținută în razele soarelui. Ulterior, energia solară captată este transformată în energie termică.

Principala componentă a unui panou solar termic este elementul care absoarbe radiațiile și le transformă ulterior în energie termică. Toate energia termică creată este preluată de agentul termic reprezentat fie de apă, fie de antigel. Prin intermediul agentului ternic, energia este fie stocată, fie utilizate direct pentru apă caldă de consum, precum în cazul celor de care se ocupă Eco Drillforaje.

Tipuri de panouri solare termice și modul de construcție

Panourile solare termice sunt de două tipuri:

  • Vidate

  • Plate

Indiferent de tipul utilizat, românii trebuie să știe că ele asigură necesarul de apă caldă iarna într-o proporție de 60 – 80%, iar vara asigură necesarul de 100%.

Panourile solare termice vidate sunt compuse din tuburi paralele în spatele cărora se află reflectoare în care se adună toate radiațiile solare. Cele două tuburi de sticlă între care se află vidul prezintă câteva caracteristici diferențiale - tubul din interior este înconjurat de o suprafață absorbantă care are atașat un tub de cupru prin care circulă constant agentul termic.

Vidul dintre ele are și el un scop bine definit – asigură minimul de pierdere de căldură prin convecție și conducție. El stimulează randamentul și aferent temperatura mai mare a agentului termic într-un timp optim.

Panourile solare termice plate sunt reprezentate de o carcasă metalică dreptunghiulară în care se află celalalte componente. Razele solare ajung pe suprafața care absoarbe întregul conținut al acestora printr-un geam de sticlă. Elementul absorbant cedează căldura colectată agentului termic – el parcurge conductele de cupru și aluminiu atașate acestuia până la utilizator sau până la recipientul de colectare.

Utilizări și avantaje

Panurile solare termice sunt soluția ideală pentru cei care doresc se renunțe la alternativele clasice de încălzire. Energia solară folosită este cea care reduce vizibil costurile la întreținere. Dacă acest colector solar este asociat cu un rezervor de stocare a energiei, se poate asigura încălzirea unei clădiri întregi doar prin intermediul energiei solare.

Cele mai frecvente și cunoscute utilizări ale colectoarelor solare sunt pentru a asigura aportul optim de apă caldă menajeră. Mai exact, aceste colectoare pot asigura căldura necesară pentru uz casnic pe perioada unui an întreg, în cazul în care există mai multe astfel de colectoare și nu doar unul.

Știai că primele suprafețe acoperite de colectoare solare au apărut în anii 70 după criza petrolieră? Ele au fost utilizate pentru a încălzi apele din bazinele de înot private și publice.

Dacă instalațiile cu panouri solare termice ar fi racordate la instalația de încălzire, costul de încălzire poate fi redus cu până la câteva zeci de procente. Totodată, acestea pot fi racordate și la un rezervor de stocare sezonieră a căldurii. Astfel, se poate acumula energia calorică necesară pentru a elimina complet utilizarea altor combustibili.

Pentru a dispune de apă caldă suficientă și în zilele ploiase sau mohorate, indicat este să se atașeze un rezervor special de apă caldă cu schimbător de căldură. Acesta trebuie ales în funcție de numărul membrilor familiei – are o capacitate între 300 – 1500 L.

Pentru și mai multe detalii, cei interesați pot accesa ecodrillforaje.ro. În cazul în care există nelămuriri cu privire la acest sistem de încălzire, echipa Eco DrillForaje stă mereu la dispoziție cu suport și sfaturi pertinente.

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close