x close

Dezbatere despre România în Comisia LIBE din Parlamentul European. Frans Timmermans amenință România cu instanța

de D.G.    |    01 Oct 2018   •   21:31
Dezbatere despre România în Comisia LIBE din Parlamentul European. Frans Timmermans amenință România cu instanța 817

Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European (PE) a programat pentru luni seară la Strasbourg o reuniune extraordinară, în cadrul căreia membrii acestei comisii au un schimb de opinii cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, privind situaţia din România, inclusiv independenţa justiţiei

Tudorel Toader, răspuns-fulger pentru Frans Timmermans: I-am cerut și îi voi cere și mâine să depășim stadiul îngrijorărilor și să discutăm punctualCitește și:

În intervenția pe care a avut-o la începutul reuniunii, Frans Timmermans a ameninţat România cu trimiterea în faţa instanţelor internaţionale din cauza justiției.

"S-au ridicat întrebări legat de colaborarea dintre servicile de informații și parchetul anticorupție. Sunt întrebări legitime, dar ține de Parlament să supravegheze activitatea serviciilor. (...)

Citește și: Renate Weber, intervenție fermă în Parlamentul European: Cum v-ați simți dacă ați fi, fără să știți, sub supraveghere 24/24h?

Dacă se adoptă fără modificări legile justiției și codurile, s-ar afecta capacitatea de combatere a corupției. Ar însemna un regres grav față de evaluarea Comisiei, din ianuarie 2017. Comisia face apel la România să regândească cursul pe care l-a luat. Comisia va evalua cu foarte mare atenție legile adoptate și compatibilitatea lor cu legislația europeană", a subliniat Frans Timmermans.

La această întâlnire se discută și despre Opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia cu privire la trei proiecte de revizuire a unor legi, asupra cărora preşedintele Klaus Iohannis a cerut opinia acestei comisii, respectiv modificarea legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi a legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Citește și: Emilian Pavel la dezbarea din Comisia LIBE: Dacă apreciați atât de mult protocoalele secrete, vă rog să le implementați la dumneavoastră în țară

Conferinţa preşedinţilor din Parlamentul European (PE) a decis joi ca votul asupra rezoluţiei privind statul de drept în România, care urma să aibă loc în a doua sesiune din octombrie după dezbaterea de pe 3 octombrie din plenul PE, să fie amânat pentru luna noiembrie.

Într-o declaraţia acordată Agerpres, eurodeputatul PNL Marian-Jean Marinescu a afirmat că deşi liderul grupului popularilor (PPE) din PE, Manfred Weber, nu a fost prezent la Conferinţa preşedinţilor, acesta din urmă a fost artizanul înţelegerii cu ceilalţi lideri de grupuri privind amânarea votului din a doua sesiune din octombrie, pentru a nu se suprapune cu prezenţa la Strasbourg a preşedintelui României, Klaus Iohannis, care urmează să susţină un discurs despre viitorul Uniunii Europene.

Potrivit website-ului Euractiv, la întâlnirea pe care miercuri grupul S&D din Parlamentul European a avut-o cu Viorica Dăncilă, unii europarlamentari au făcut numeroase referiri la situaţia din Ungaria şi la partidul premierului ungar Viktor Orban, şi chiar au ridicat tonul în timpul acestei discuţii intense la care i-au cerut premierului român să respecte linia 'progresistă' a grupului socialist european.

Reproşându-i premierului român că PSD se îndepărtează de această linie, eurodeputaţi social-democraţi din Parlamentul European au criticat în faţa premierului Viorica Dăncilă convocarea referendumului pentru familie care urmăreşte interzicerea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, acei eurodeputaţi afirmând că astfel de idei nu aparţin familiei socialiste europene.

'Interzicerea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex în Constituţia României este incompatibilă cu un partid care aparţine familiei noastre. Trebuie să avem în vedere că multe organizaţii LGBT se bazează pe noi şi ne consideră apărătorii lor în interiorul UE', a spus un eurodeputat.

Citeşte mai multe despre:

Frans Timmermans
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati