Antena 3 CNN Actualitate Educație Grădiniţele şi şcolile private vor plăti impozit pe profit. Facultăţile rămân scutite

Grădiniţele şi şcolile private vor plăti impozit pe profit. Facultăţile rămân scutite

Grădiniţele şi şcolile private vor plăti impozit pe profit. Facultăţile rămân scutite
Sursa foto: Foto: AGerpres
23 Sep 2015   •   23:02

Statului nu-i place concurența atunci când este menită a amenința monopolul de facto pe care l-a acordat unor instituții care îi aparțin. Ultima dovadă: tratamentul fiscal aplicat învățământul privat, în comparație cu cel de stat.

Începând de anul viitor, singurele instituții de învățământ privat ale căror venituri vor fi neimpozabile (nesupuse impozitului pe profit) vor fi cele de învățământ superior, se precizează în noul Cod Fiscal, recent publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit art 15, sunt considerate neimpozabile, veniturile “obținute și utilizate, în anul curent sau în anii următori, potrivit reglementărilor legale din domeniul educației naționale“ de instituțiile de învățământ particular superior acreditate.

Vechiul Cod Fiscal prevedea că “instituțiile de învățământ particular acreditate, precum și cele autorizate” sunt scutite de la plata impozitului pe profit “pentru veniturile utilizate, în anul curent sau în anii următori”.

Decizia este cu atât mai bizară, cu cât numărul de instituții de învățământ privat preșcolar, primar, gimnazial și liceal este unul extrem de redus în comparație cu cel universitar. Însă probabil că guvernanții au considerat că se va majora considerabil “costul” obținerii unei diplome universitare de la o instituție de învățământ superior privată dacă ar introduce impozit pe venit și pentru veniturile obținute de acestea.
Continuarea pe profit.ro

×
Subiecte în articol: gradinite
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close