Antena 3 CNN Actualitate FSB vinde povestea navei care a trecut prin Chilia Nouă și pe care rușii ar fi găsit explozibili | Radu Tudor: "Am fost avertizați de SUA că urmează provocări rusești"

FSB vinde povestea navei care a trecut prin Chilia Nouă și pe care rușii ar fi găsit explozibili | Radu Tudor: "Am fost avertizați de SUA că urmează provocări rusești"

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) susține că a găsit urme de explozibili la bordul unei nave care tranzita Marea Neagră și care a făcut o escală într-un port fluvial ucrainean la începutul anului.

FSB vinde povestea navei care a trecut prin Chilia Nouă și pe care rușii ar fi găsit explozibili | Radu Tudor: "Am fost avertizați de SUA că urmează provocări rusești"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Iul 2023   •   14:56

Declarația FSB, citată de agenția rusă TASS, a fost difuzată luni, în ziua în care Rusia a atacat cu drone infrastructura portuară de pe Dunăre, la circa 20 de kilometri de România.

Anterior, Rusia a amenințat că va considera țintă orice navă care navighează către sau care ridică ancora din porturile ucrainene, în contextul în care Moscova și-a încetat participarea la acordul cerealier la Marea Neagră.

"În data de 22 iulie, în cala unei nave străine pentru încărcătură uscată care se îndrepta din Turcia spre portul Rostov pe Don pentru a încărca cereale, au fost găsite urme de explozibili - di-nitrotoluen și tetril. De asemenea, au fost descoperite semne de intervenție a unor terți în părțile structurale ale navei de marfă. Aceste circumstanțe pot indica posibilitatea utilizării navei civile străine pentru a livra explozibili pe teritoriul Ucrainei ", a comunicat FSB.

Citește și: Radu Tudor: "Rusia se joacă cu focul la granița României! Trebuie să fim pregătiți să le doborâm dronele!"

Conform serviciului rus, vasul ar fi vizitat portul fluvial ucrainean Kiliya (Chilia nouă, n.r.) de pe Dunăre iar în luna iulie echipajul său ucrainean de 12 marinari a fost schimbat, fiind schimbat și numele navei, relatează CNN.

Portul ucrainean Kiliya nu făcea parte din acordul cerealier la Marea Neagră. Acest acord acoperea porturile maritime Ciornomorsk, Odesa și Iujnîi (Pivdennyi), cu o capacitate de export mult mai mare.

În cursul nopții, Rusia a lansat ceea ce Ucraina a numit drept "un atac de 4 ore cu drone Shahed-136" îndreptat împotriva infrastructurii sale portuare de pe Dunăre.

Trei drone au fost distruse de forțele de apărare, însă altele au reușit să treacă de barajul antiaerian, a declarat Serghei Bratciuk, purtător de cuvânt al Administrației militare din regiunea Odesa.

Radu Tudor: "SUA ne-au avertizat că urmează provocări rusești. Trebuie să întărim apărarea antiaeriană"

"Săptămâna trecută Administrația SUA ne-a avertizat că urmează diversiuni, că urmează o activitate militară intensă, provocatoare, sub steag fals, din partea Rusiei în bazinul Mării Negre.

Aceste bombardamente de la Reni confirmă informațiile preliminare pe care Administrația americană le-a avut. Și iată că ele sunt completate de o informație de ultimă oră: FSB-ul, Serviciu de securitate și de informații al Rusiei, moștenitorul KGB, spune că a descoperit urme de explozibil pe o navă care venea din Turcia și care ar fi transportat cereale.

Și mai spun cei de la FSB că, atenție, această navă, care venea din Turcia și avea, vezi Doamne, urme de explozibil, ar fi ancorat în portul Chilia (Nouă, n.r.).

Cred că acest joc al Rusiei începe să devină extrem de periculos. Comportamentul agresiv și diversionist trebuie să ne pună pe noi într-o situație extrem, extrem de vigilentă. Trebuie să ridicăm gradul de vigilență, de supraveghere permanentă aeriană și nu numai.

Trebuie să întărim apărarea antiaeriană", a spus analistul militar Radu Tudor la Antena 3 CNN.

Foto: vas pe brațul dunărean Chilia, în portul ucrainean Izmail

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close