Antena 3 CNN Actualitate Guvernul a adoptat a doua rectificare bugetară din acest an. Ministrul Finanţelor Publice: ”Este pozitivă”

Guvernul a adoptat a doua rectificare bugetară din acest an. Ministrul Finanţelor Publice: ”Este pozitivă”

Guvernul a adoptat a doua rectificare bugetară din acest an. Ministrul Finanţelor Publice: ”Este pozitivă”
Sursa foto: Foto: gov.ro
23 Noi 2016   •   16:18

Guvernul a adoptat a doua rectificare bugetară din acest an, a anunţat miercuri ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, care a precizat că este vorba de o rectificare pozitivă, care reflectă "modul eficient" în care au fost gestionaţi banii publici, dar şi creşterea economică.

"Am adoptat astăzi a doua rectificare bugetară din acest an. Este o rectificare bugetară pozitivă, a doua rectificare pozitivă în acest an, care reprezintă o imagine foarte bună privind modul eficient în care am gestionat banii publici şi o foarte bună evoluţie a economiei. Am asigurat echilibrele macroeconomice, oferind încredere şi predictibilitate investitorilor. Am asigurat limita de deficit bugetar asumat pentru 2016 şi anume 2,8% din PIB în termeni de numerar şi 2,95% în termeni de metodologie ESA", a declarat Anca Dragu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului, în primul semestru al acestui an, PIB-ul s-a majorat cu circa 5,2%, "ca urmare a contribuţiei pozitive a cererii interne", iar creşterea investiţiilor "a fost mai evidentă în trimestrul al doilea al semestrului" - 10,7%.

Cum se împart banii după rectificarea bugetară

"Este de evidenţiat creşterea valorii adăugate brute în toate sectoarele economice: agricultură o creştere de peste 10%, servicii - 7%, construcţii - 4,9%, industrie - 1,8%", a explicat Anca Dragu.

Ministrul a mai anunţat că, la nivelul primelor opt luni ale anului, volumul producţiei industriale s-a situat cu 1,1% peste nivelul realizat în aceiaşi perioadă din anul precedent, iar volumul lucrărilor de construcţii a fost mai mare cu 2%.

De asemenea, ea a spus că exporturile au întregistrat în primele nouă luni ale anului o creştere cu 4,3% iar importurile de bunuri au crescut cu 6,8% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.

Totodată, s-a înregistrat o reducere a numărului de şomeri în primele nouă luni - de la 450.000 la 429.000 iar câştigul mediu brut este în creştere de la 2.681 de lei la elaborarea bugetului la 2.815 lei cât se estimează pentru sfârşitul anului 2016.

Prima rectificare a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2016 a avut loc în luna august, premierul Dacian Cioloş declarând la acea vreme că este pentru prima dată după mulţi ani când Guvernul face o rectificare bugetară în an electoral, "fără o amprentă politică".

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close