Antena 3 CNN Actualitate ICCJ: Avocata Paula Iacob a colaborat cu Securitatea. Decizia instanţei este definitivă

ICCJ: Avocata Paula Iacob a colaborat cu Securitatea. Decizia instanţei este definitivă

ICCJ: Avocata Paula Iacob a colaborat cu Securitatea. Decizia instanţei este definitivă
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    13 Iun 2012   •   16:17

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis definitiv că  Paula Iacob a colaborat cu fosta Securitate şi au respins, astfel, recursul avocatei, informează Agerpres.

Potrivit Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Paula Iacob a fost recrutată de Securitate în calitate de informator, iniţial sub numele de "Gabriela", în 1952. Ulterior, în anul 1970, avocata a semnat un nou angajament sub numele de "Ioana".

În dosarul înaintat instanţei, CNSAS a depus angajamentul semnat de Paula Iacob, note scrise care ar fi fost semnate de avocată, precum şi note ale agenţilor de Securitate redactate pe baza declaraţiilor acesteia.

În principal, informaţiile furnizate de Paula Iacob vizau diaspora română din Germania şi jurnalişti de la postul de radio "Europa Liberă".

CNSAS susţine că Paula Iacob a fost recrutată ca informator, pe 5 decembrie 1952, legătura fiind abandonată de Securitate la 19 iunie 1954, deoarece ea nu mai avea potenţial informativ. În cei doi ani, Paula Iacob a furnizat şi a primit informaţii considerate, la acea vreme, secrete de stat.

În anul 1970, organele de Securitate au reluat colaborarea cu Paula Iacob, deoarece aceasta a luat legătura, în cursul vizitelor în străinătate, cu persoane aflate sub supraveghere informativă.

Paula Iacob a devenit cunoscută după ce l-a apărat în 1990 pe Nicu Ceauşescu, fiul fostului dictator comunist Nicolae Ceauşescu.



×
Subiecte în articol: Paula Iacob avocata ICCJ Securitatea
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close