Antena 3 CNN Actualitate În urmă cu 24 de ani, România avea un nou prim ministru. Petre Roman, numit premier

În urmă cu 24 de ani, România avea un nou prim ministru. Petre Roman, numit premier

În urmă cu 24 de ani, România avea un nou prim ministru. Petre Roman, numit premier
de O.P.    |    26 Dec 2013   •   08:44

Ziua de 26 decembrie 1989 a adus României un nou prim ministru. Prin decret al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, Petre Roman a fost numit premier. Departamentul Securităţii Statului şi alte organe din subordinea Ministerului de Interne au fost trecute în componenţa MApN. Au fost abrogate legi, decrete, acte şi normative ale regimului Ceauşescu.

În urmă cu exact 24 de ani, în Bucureşti şi în mai multe oraşe ale ţării se înregistrau, în continuare, sporadic, focuri de armă.

Au fost instituite Tribunale Militare Extraordinare împuternicite să judece, în procedură de urgenţă, cazurile de terorism, iar sentinţele urmau să fie executate imediat. Termenul limită pentru depunerea armelor a fost stabilit 28 decembrie, ora 17,00.

A doua zi, pe 27 decembrie, a avut loc prima plenară a Consiliului Frontului Salvării Naţionale. A fost ales Biroul Executiv al CFSN: Ion Iliescu - preşedinte, Dumitru Mazilu -prim-vicepreşedinte, Cazimir Ionescu şi Kiraly Karoly - vicepreşedinţi. La Ministerul Afacerilor Externe s-a ţinut prima conferinţă de presă, la care au participat peste 300 de jurnalişti străini.

Pe 28 decembrie, Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost înmormântaţi, în secret, la Cimitirul Ghencea Civil din Bucureşti. Cotidianul Adevărul a publicat o decizie a CFSN prin care pastorul reformat Laszlo Tökes era repus în toate drepturile sale la parohia din Timişoara.

În ultima zi a anului, Ion Iliescu a anunţat abolirea pedepsei cu moartea pe teritoriul României, sistarea exporturilor de produse alimentare, importarea unor bunuri de consum, sistarea unor lucrări publice costisitoare, precum Canalul Dunăre-Bucureşti sau Casa Poporului. Totodată, membrii cooperatori primeau în folosinţă personală loturi de până la 5.000 metri pătraţi. Tot atunci a avut loc prima şedinţă a Guvernului provizoriu, condus de Petre Roman şi s-a anunţat bilanţul victimelor Revoluţiei. Şi-au pierdut viaţa 1.144 de persoane printre care şi 221 de militari, iar alte 3.321 persoane au fost rănite.

×
Subiecte în articol: revolutie 1989
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close