Antena 3 CNN Actualitate Probleme la Unitatea 2 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Unitatea 1 e și ea oprită

Probleme la Unitatea 2 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Unitatea 1 e și ea oprită

Probleme la Unitatea 2 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Unitatea 1 e și ea oprită
25 Mar 2018   •   17:03

Update: Puterea Unităţii 2 a CNE Cernavodă va fi redusă la 55% (aproximativ 300 MW) pentru înlocuirea unui rulment la motorul unei pompe de condensare, din partea clasică a centralei, anunţă duminică Nuclearelectrica.

Decizia de a reduce puterea la Unitatea 2 vine la numai câteva ore după anunţul privind oprirea controlată a Unităţii 1 de la Cernavodă din cauza unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei.

"Reducerea de putere a Unităţii 2 CNE Cernavodă este cauzată de necesitatea înlocuirii unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensare, din partea clasică a centralei. Reducerea de putere până la 55% este necesară în vederea opririi echipamentului pentru reparaţii", precizează Nuclearelectrica.

Pe durata reducerii de putere, Unitatea 2 CNE Cernavodă va fi conectată la Sistemul Energetic Naţional şi va funcţiona la o putere de 300 MW.

Unitatea 2 CNE Cernavodă va reatinge puterea nominală după efectuarea lucrărilor de remediere şi înlocuirea echipamentului, durata preconizată a reducerii de putere fiind de circa 16 ore până la atingerea puterii nominale.

"Reducerea de putere a Unităţii 2 şi lucrările de remediere nu vor avea impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător, acestea fiind realizate în funcţie de specificaţiile şi procedurile centralei", precizează sursa citată.

Nuclearelectrica are două sucursale, fără personalitate juridică, Sucursala CNE Cernavodă, care exploatează Unităţile 1 şi 2 de la CNE Cernavodă, precum şi serviciile auxiliare, şi Sucursala FCN Piteşti, fabrica de combustibil nuclear.

Centrală de la Cernavodă funcţionează la doar 374 MW din cei 1.400 MW disponibili. Astăzi au avut loc două avarii, care au afectat ambele unităţi, scrie economica.net.

“Decizia de a opri controlat Unitatea 1 CNE Cernavodă a fost determinată de apariţia unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, iar acţionarea în conformitate cu proiectul centralei conduce la necesitatea opririi controlate. Specialiştii CNE Cernavodă analizează integrat cauza, iar Unitatea 1 va fi repornită imediat ce lucrările de remediere vor fi finalizate. Estimăm că oprirea va avea o durată de aproximativ 48 de ore”, a informat Nuclearelectrica

Potrivit companuei, lucrările de remediere nu vor avea niciun impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului inconjurător.

Al doilea incident, care a afectat singurul grup disponibil, a vizat pompa de condensare, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Mai multe, pe economica.net.

×
Subiecte în articol: centrala centrala nucleara Cernavoda
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close