Antena 3 CNN Actualitate Inedit Albumul cu "artiști" anonimi înaripați care i-au surclasat în top pe Abba și Michael Buble

Albumul cu "artiști" anonimi înaripați care i-au surclasat în top pe Abba și Michael Buble

Un album realizat în întregime din sunete scoase de păsări aparținând unor specii pe cale de dispariție a debutat spectaculos în topurile muzicale australiene, notează BBC.

Albumul cu "artiști" anonimi înaripați care i-au surclasat în top pe Abba și Michael Buble
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    16 Dec 2021   •   10:11

Intitulat "Cântecele dispariției" (Songs of Disappearance), albumul cu triluri, țipete și ciripit de păsări depășește creațiile unor artiști precum Abba și The Weeknd, fără a-i pomeni pe favoriții internaționali ai perioadei Crăciunului, Michael Buble și Mariah Carey.

Songs of Disappearance este realizat de BirdLife Australia și conține sunetele emise de "emisarii" a 53 de specii în pericol.

BBC precizează că David Stewart, un inginer de sunet australian preocupat de viața sălbatică, a petrecut mai bine de 30 de ani înregistrând "vocile" habitatului natural.

Sunetele păsărilor înregistrate de Stewart figurează pe acest album.

Lansarea "Cântecelor dispariției" a avut loc la începutul acestei luni și a fost precedată de o campanie pe rețelele sociale, menită să propulseze în topuri această inedită colecție.

Lansarea a fost un succes iar albumul este primul de acest fel din istorie care ajunge în top 5 Aria.

După doar o săptămână, Songs of Disappearance se află pe locul 2, fiind devansat doar de Christmas Train al muzicianului australian Paul Kelly.

Veniturile din vânzarea albumului vor finanța proiectele ecologiste ale organizației BirdLife Australia.

"Este un album foarte special, cu unele înregistrări rare ale păsărilor care s-ar putea să nu supraviețuiască dacă nu ne unim pentru a le proteja. Deși această campanie este distractivă, există o latură serioasă a activității noastre și este încurajator să-i vedem pe pasionații de viața păsărilor cum le arată guvernului și mediului de afaceri că australienilor le pasă de aceste vietăți importante", declară Paul Sullivan, directorul BirdLife Australia.

Potrivit BBC, care citează un studiu al Universității Charles Darwin, una din șase păsări din Australia este în prezent amenințată cu dispariția.

Asta înseamnă 216 din 1.299 de specii. 

Studiul, care reunește contribuții formulate de peste 300 de experți, a constatat că schimbările climatice împing speciile de păsări mai aproape de extincție.

Australia a fost în 2019 și 2020 scena unor masive incendii de vegetație care a distrus habitatul a multe viețuitoare iar BirdLife Australia estimează că, în urma acestor evenimente, numărul speciilor amenințate a crescut cu 25%.

×
Parteneri
Cod Galben de vijelii, ploi torențiale și grindină. 17 județe vizate
x close