Antena 3 CNN Actualitate ÎPS Teodosie, plimbare cu caleaşca, ţinut în braţe de doi preoţi, la slujba de Bobotează

ÎPS Teodosie, plimbare cu caleaşca, ţinut în braţe de doi preoţi, la slujba de Bobotează

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, s-a plimbat, astăzi, cu o caleaşcă trasă de doi cai, şi a fost ţinut în braţe de doi preoţi, pe drumul dintre Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel din Constanţa, acolo unde a ţinut slujba de Bobotează, şi Portul Tomis.

ÎPS Teodosie, plimbare cu caleaşca, ţinut în braţe de doi preoţi, la slujba de Bobotează
de Alin Tarnovschi    |    06 Ian 2021   •   12:06

ÎPS Teodosie a schimbat tradiţia de Bobotează în acest an şi a apelat la o caleaşcă trasă de doi cai negri pentru a ajunge de la catedrală în Portul Tomis, loc ales pentru a arunca în apă cele trei cruci de lemne, conform tradiţiei.

Dacă în anii trecuţi, cele trei cruci erau aruncate în mare, în zona Cazinoului, iar ÎPS Teodosie mergea pe jos până pe faleza Cazinoului, anul acesta Arhiepiscopul Tomisului a preferat caleaşca trasă de cai.

Astfel, s-a urcat în caleaşcă, împreună cu doi preoţi care l-au ţinut în braţe pentru a evita un alt eveniment nefericit ca cel de ieri, atunci când ÎPS Teodosie s-a împiedicat în timp ce săvârşea slujba de sfinţire a apei.

În acelaşi timp, alaiul de preoţi ai Arhiepiscopiei Tomisului au mers pe jos, pe lângă caleaşcă, pe drumul către Portul Tomis.

Mii de oameni la slujba de Bobotează în Constanţa

"Recent în spațiul public au fost făcute estimări referitoare la prezența unui număr de 10.000 de cetățeni la slujba de Bobotează de la Catedrala Sfântul Pavel din Constanța, fără a exista o estimare oficială din partea organizatorului. Mai mult, Jandarmeria Constanța infirmă aceste  informații. 

La momentul transmiterii acestui mesaj, din informațiile  transmise de către organizator, numărul cetățenilor prezenți în spațiul special amenajat este de aproximativ 2.500. 

 Până la acest moment,  nu au existat incidente sau situații deosebite care să necesite intervenția Jandarmeriei Constanța și în continuare ne vom asigura că procesiunea se va desfășura în cele mai bune condiții. Ca o măsură suplimentară, Jandarmeria Constanța a decis prezența a 15 echipe de dialog care se vor afla în mijlocul participanților pentru a preîntâmpina situațiile deosebite", se arată într-o informare a Jandarmeriei.

Slujba de Bobotează în anul 2021

În ciuda restricţiilor şi a măsurilor luate de autorităţi în contextul pandemiei de coronavirus, mii de oameni au fost prezenţi, astăzi, la Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel din Constanţa, la slujba de Bobotează.

Sărbătoarea Botezului Domnului cuprinde, pe lângă sfinţirea apei, o serie de obiceiuri populare, printre care spectaculoasa întrecere înot a bărbaţilor pentru a scoate din apă o cruce aruncată de preot şi cel practicat de fete, care pun busuioc sub pernă pentru a-şi visa alesul.

La români, ziua de Bobotează cuprinde motive specifice sărbătorilor de Crăciun. Astfel, în unele zone se colindă, se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul, se fac prorociri despre noul an.

×
Subiecte în articol: ÎPS Teodosie Boboteaza
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close