Antena 3 CNN Actualitate Justiție Judecătorii CSM cer Înaltei Curţi să spună cum a împărțit banii primiți de la Guvern

Judecătorii CSM cer Înaltei Curţi să spună cum a împărțit banii primiți de la Guvern

Membrii Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-au adresat o scrisoare deschisă președintei Înaltei Curți de Casație și Justiție, una în care au cerut răspunsuri punctuale, se arată pe site-ul CSM.

Judecătorii CSM cer Înaltei Curţi să spună cum a împărțit banii primiți de la Guvern
Sursa foto: pixabay
de Georgiana Adam    |    16 Ian 2024   •   23:25

Secția pentru judecători cere public președintei ÎCCJ să răspundă la trei întrebări privind modul de alocare a sumelor din ultima tranșă a drepturilor salariale restante pe anul trecut.

Mai exact, se cer lămuriri ”raportat la contextul actual din instanțele judecătorești, caracterizat de nemulțumire generală pe fondul alocării, lipsite de transparență, a sumelor necesare plății drepturilor salariale restante la sfârșitul anului 2023, cu efecte negative asupra bunei înfăptuiri a actului de justiție în beneficiul justițiabilului”, potrivit site-ului CSM.

Citește șiAcuzaţii de luare de mită la CAS Maramureș. Conducerea instituţiei a fost pusă sub control judiciar de DNA 

Reprezentanții Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii au cerut, în scrisoarea deschisă, răspunsuri la următoarele întrebări:

1. Care este procentul alocat instanțelor judecătorești, în anul 2023, de Guvernul României, din totalul sumelor necesare pentru plata drepturilor izvorâte din titluri executorii reprezentate de hotărâri judecătorești și acte administrative?

2. La alocarea către Înalta Curte de Casație și Justiție și curțile de apel a sumelor primite în condițiile de mai sus, ați păstrat procentul rezultat din răspunsul la întrebarea nr.1? Dacă NU, ce procent ați alocat fiecărei curți de apel, respectiv
Înaltei Curți de Casație și Justiție, din sumele scadente în anul 2023, la nivelul fiecăreia dintre acestea?

3. Ce criterii ați avut în vedere la stabilirea procentelor despre care s-a făcut vorbire la întrebarea nr. 2, având în vedere că modalitatea de alocare a sumelor de mai sus este percepută ca fiind de natură a încălca independența justiției din
perspectiva componentei financiare și de a afecta statutul constituțional al judecătorilor?, notează Mediafax. 

×
Subiecte în articol: ICCJ judecatori
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close