Antena 3 Actualitate Justiție Nume-surpriză pe lista judecătorilor CCR. Pe cine propun PSD și PNL

Nume-surpriză pe lista judecătorilor CCR. Pe cine propun PSD și PNL

de Vasile Marcu    |    05 Ian 2022   •   17:08
Nume-surpriză pe lista judecătorilor CCR. Pe cine propun PSD și PNL

Este anul schimbărilor la Curtea Constituțională. Mandatul de 9 ani a trei judecători, printre care și președintele CCR, Valer Dorneanu, ajunge la final, iar în locul său ar putea veni nimeni altul decât social-democratul Robert Cazanciuc, susțin surse politice. Să vedem ce alte nume sunt în joc și cine le impune.

Mandatele a trei judecători de la Curtea Constituțională au ajuns la final, iar printre ei se află chiar președintele Valer Dorneanu. Ceilalți doi judecători sunt Daniel Morar din partea Administrației Prezidențiale și Mona Pivniceru, din partea Senatului. 

Prin urmare, până în luna iunie când ar trebui să înceapă noile mandate, cele trei instituții - Senatul, Camera Deputaților și Administrația Prezidențială - trebuie să desemneze alți trei judecători.    

În interiorul partidelor politice deja a început procesul de selecție. Surse din PSD spun că pentru locul lui Valeriu Dornean s-ar pregăti senatorul Robert Cazanciuc, iar în PNL se vorbește de Iuliana Scântei că ar putea să o înlocuiască pe Mona Pivniceru. Liberalii vor mai avea ceva discuții pentru că nu sunt foarte lămuriți dacă vor rămâne până la final cu Iuliana Scântei. 

Din partea Administrație Prezidențiale nu a răzbătut până acum niciun zvon cu privire la înlocuitorul lui Daniel Morar. Până în luna iunie este însă timp ca președintele Klaus Iohannis să vină cu o nominalizare.

Cele trei mandate au ajuns la final, însă nu se schimbă raportul de forțe din interiorul CCR.  Social-democrații au până acum 3 judecători, iar cu Valer Dorneanu îl aveau pe al patrulea, iar dacă îl înlocuiesc cu Robert Cazanciuc rămân în continuare cu patru judecători numiți de PSD. 

Liberalii rămân însă cu doi judecători la CCR, după ce un loc a fost cedat în trecut celor de la UDMR. 

Administrația Prezidențială rămâne în continuare cu trei judecători, urmând să aflăm cine va fi înlocuitorul lui Daniel Morar. 

 

 

 

 

 

×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close