Antena 3 CNN Actualitate Justiție Șerban Nicolae, despre posibilitatea de a prelua Ministerul Justiției

Șerban Nicolae, despre posibilitatea de a prelua Ministerul Justiției

Șerban Nicolae, despre posibilitatea de a prelua Ministerul Justiției
10 Feb 2017   •   09:41

Președintele Comisiei Juridice din Senat, Șerban Nicolae, a fost invitatul lui Adrian Ursu, vineri, în emisiunea Previziuni, pentru o dezbatere referitoare la cele mai recente evenimente din executiv și mediul politic.

Joi, Florin Iordache a anunțat că demisionează din funcția de ministru al Justiției și, la câteva ore distanță, Ana Birchall a fost propusă interimar pentru acest portofoliu.

“De la Macovei încoace, nivelul a scăzut foarte mult și la un moment dat acest portofoliu a devenit mai puțin vizibil. În urma modificărilor din 2003, la Constituția Româniai, o bună parte din ce făcea Ministerul Justiției a fost transferat la CSM și atunci a părut că Ministerul Justiției ar fi unul cumva minor. Pe de altă parte, ministrul Justiției, alături de premier, este singurul membru al cabinetului menționat în Constituție. Este membru de drept al CSM și ar fi trebuit să funcționeze sistemul într-o logică destul de simplă pentru profesioniști, dar lucrurile au luat o turnură total aberantă, sub imperiul unor experimente.”

Senatorul a explicat că PSD poate găsi repede un om cu experiența relevantă pentru acest post, dar că, în lumina celor mai recente evenimente, acesta trebuie să fie și un foarte bun comunicator.

“Pentru PSD nu ar fi o problemă să găsească un om care să aibă și experiența necesară și autoritatea necesară pentru un asemenea post, dar presiunea publică este foarte mare. Lui Florin Iordache i s-a reproșat o proastă comunicare. Nu ne-am gândit la vremea respectivă că ministrul Justiției trebuie să fie un bun comunicator, cu un discurs lejer.”

Întrebat dacă ia în considerare acest post, după ce numele lui a apărut în diverse scenarii, pe surse, Șerban Nicolae a explicat că nu este cazul.

“Am explicat și colegilor, pentru că s-a vehiculat numele meu și în partid și în afara partidului. Eu am vorbit de revalorizarea Parlamentului. Ajută foarte mult deciziile CCR făcute la sesizările făcute de domnul Iohannis, CSM și Avocatul Poporului, în sensul în care Parlamentul este repus pe locul de unic legiuitor al țării. Eu pot să folosesc mult mai eficient experiența pe care o am, sunt la al treilea mandat de parlamentar, am fost și ministru, am fost secretar de stat, consilier al președintelui României, experiența mea este mult mai utilă și cred că am capacitatea de a coordona un grup parlamentar majoritar într-o perioadă în care este nevoie de recâștigarea prestigiului Parlamentului.”

În schimb, Șerban Nicolae nu a negat varianta ca un magistrat să ocupe acest post, chiar dacă magistrații au o reținere în a se alătura unui partid politic.

“Ar putea fi un magistrat, ar fi o soluție de detensionare. E adevărat că magistrații au o reținere în a se alătura unei echipe, dând impresia unei apartențe politice.”

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close