Antena 3 CNN Actualitate Justiție Tudorel Toader, în ședința de Guvern: Pachetul de legi pe justiție ajunge miercuri la CSM

Tudorel Toader, în ședința de Guvern: Pachetul de legi pe justiție ajunge miercuri la CSM

Tudorel Toader, în ședința de Guvern: Pachetul de legi pe justiție ajunge miercuri la CSM
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    30 Aug 2017   •   15:50

UPDATE 15.50 - Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat miercuri, în ședința de guvern, răspunzând unei întrebări a premierului, că pachetul de legi ale justiției ajunge în cursul zilei la CSM.

”Am semnat adresa de înaintare, nu știu dacă pachetul de legi a ajuns încă, dar azi ajung la CSM pentru avizare. Așteptăm avizul lor, care este consultativ. În spațiul public este o dezbatere largă pe acest subiect. 

Cum primim avizul CSM, vedem dacă vor fi modificări, apoi prezentăm proiectul în guvern pentru aprobarea dvs, după cursul firesc”, a spus ministrul Toader, întrebat de premierul Mihai Tudose în ce stadiu mai este pachetul de legi pe justiție.

----------------------------

Știrea inițială 08.43

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat miercuri dimineață, că va trimite proiectul de modificare a legilor justiției la CSM, pentru a treia oară, nu și la Ministerul Public.

Proiectul care modifică legile justiţiei ajunge miercuri pe masa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Voi trimite proiectul de modificare a legilor justiției la CSM pentru procedura de avizare. Nu l-am trimis și nu-l trimit la Ministerul Public și nici la componentele Ministerului Public, pentru că avizator este CSM, care are secție de judecători, secție de procurori și CSM care este garantul independenței justiției și asigurator pe legile justiției”, a declarat ministrul Tudorel Toader.

Ministrul Tudorel Toader spune că transparenţa este totală în privinţa proiectului şi că abia după ce Consiliul va aviza proiectul, acesta va ajunge la în Guvern. Şedinţa CSM va începe la ora 11.

”Trimit proiectul la CSM, aștept să vină înapoi răspuns, trimit apoi la Guvern și de acolo începe procedura guvernamentală”, a continuat Tudorel Toader.

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, marţi, după întâlnirea cu reprezentanţi ai procurorilor din ţară, că aceştia nu şi-au însuşit propunerile de modificare a legilor justiţiei prezentate de Ministerul Justiției pentru că afectează independenţa justiţei.

Răspunzând unor critici formulate de şefii parchetelor, Toader a spus că procurorii nu fac legi. 

”În procedura de adoptare a unei legi, fiecare are rolul lui constituţional. Ministerul iniţiază proiectul de lege, cu dezbatere publică, Guvernul şi-l însuşeşte, aprobă, eventual cu modificări, după care, dacă trece de Guvern, proiectul de lege se duce în Parlament. În acest parcurs, fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie să îşi respecte limitele de competenţă constituţională. Procurorii nu fac legi. Eu nu am ştiut că avem un Parlament tricameral. Un Parlament cu Senat, Camera Deputaţilor şi procurori care să voteze legi. Ştiu că procurorii aplică legea. CSM, care are secţie de procurori, este cel care avizează conţinutul propunerii legislative”, a adăugat Toader.

Ambasada SUA, reacție față de propunerile lui Toader

Ambasada SUA îşi manifestă îngrijorarea cu privire la propunerile Ministerului Justiţiei de revizuire a sistemului judiciar.

Într-un comunicat dat publicităţii, reprezentanţii Statelor Unite precizează că ambasada îndemnă toţi actorii executivi, legislativi şi judiciari din România să colaboreze. Totul pentru a continua lupta împotriva corupţiei, dar şi pentru a asigura credibilitatea instituţiilor sale. 

Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România se bazează pe angajamentul faţă de valorile democratice, buna guvernare şi consolidarea statului, se mai arată în comunicat. 
 

 

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close