Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, declaraţii de la Bruxelles: Portofoliul dat României rămâne valabil

Klaus Iohannis, declaraţii de la Bruxelles: Portofoliul dat României rămâne valabil

Klaus Iohannis, declaraţii de la Bruxelles: Portofoliul dat României rămâne valabil
Sursa foto: foto- presidency.ro
17 Oct 2019   •   16:07

Preşedintele Klaus Iohannis face declaraţii de la Bruxelles, înaintea şedinţei Consiliului European. 

Cea mai bună variantă pentru români ar fi un Brexit fără acord pentru că, în acest fel, drepturile românilor în Marea Britanie ar fi respectate. 

"Sunt optimist să aprobăm acordul, apoi să vedem dacă și la Londra se va găsi o aprobare pentru acest acord. Cea mai bună variantă ar fi un Brexit cu acord. În cazul nostru, ar înseama ca românilor din Marea Britanie să le fie asigurate toate drepturile". 

Există un blocaj din partea României din cauza Guvernului Dăncilă, a spus Iohannis. 

"Din partea noastră, este, din păcate, un blocaj care se numește Guvernul Dăncilă, am mai spus și, din păcate, trebuie să repet". 

În ceea ce priveşte un comisar european propus de Guvernul Dăncilă, Iohannis a spus că "o să mă opun ferm la așa ceva, fiindcă un Guvern demis nu poate să facă propunere în numele României pentru următorul mandat al Comisiei. N-o să discut despre nume de posibile propuneri, dar îi voi spune foarte clar doamnei președinte ales că nu pot să accept ca un președinte ales să facă o propunere care să fie și acceptată". 

Portofoliul alocat României rămâne valabil în continuare, a mai spus preşedintele României. 

"Am mai discutat cu doamna von der Leyen și m-a asigurat că portofoliul alocat României rămâne valabil, nu am niciun motiv să cred că apar schimbări. Nu există nici măcar o discuție, deci nici vorbă despre o înțelegere pentru vreo rocadă. Așa ceva ar implica cel puțin trei părți în discuție". 

Iohannis a spus că îi va propune Ursulei von der Leyen să aștepte un Guvern nou al României. "Asta este varianta ideală. Sper să înțeleagă toate părțiile implicate, în speță Parlamentul României, nu putem să ne jucăm cu regulile democrației. Cum ar fi să existe un prim-ministru desemnat și să nu se discute în Parlament noul Guvern. Este un scenariu greu de imaginat care sper să nu devină realitate". 

Întrebat dacă există posibilitatea ca PSD să boicoteze voturile în Parlament şi votul să aibă loc după primul tur al alegerilor prezidenţiale, Iohannis a spus că: "Asta e o înscenare care sper să nu intre în vigoare. Dacă vorbim despre PSD, din păcate, în ultima vreme, e greu de făcut previziuni". 

Critici la adresa Franței.  "Vom avea mâine o discuție despre cadrul financiar multianual. Am nemulțumiri aici, președinția noastră a făcut progrese. Acum președinția franceză mi se pare că nu procedează corect. Au solicitat să se meargă înapoi, la ce a fost înainte de președinția noastră și a venit cu propuneri pe care nu le agreez și nu le sprijin sub nicio formă, nu pot să fiu de acord să avem reduceri pe politica agricolă și pe politica de coeziune, mi se pare greșite, e o abordare pe care nu o sprijină România și vor spune foarte clar". 

 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close