Antena 3 CNN Actualitate La mulți ani, Victor Rebengiuc! Actorul a împlinit onorabila vârstă de 90 de ani

La mulți ani, Victor Rebengiuc! Actorul a împlinit onorabila vârstă de 90 de ani

Victor Rebengiuc, unul dintre cei mai îndrăgiți actori din România, împlinește, astăzi, 10 februarie, frumoasa vârstă de 90 de ani.

La mulți ani, Victor Rebengiuc! Actorul a împlinit onorabila vârstă de 90 de ani
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Feb 2023   •   11:58

Îndrăgitul actor s-a născut, la București, pe data de 10 februarie 1933, iar în 1956 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I. L. Caragiale'' din Capitală.

Cu toate acestea, prima sa reprezentație nu a avut loc pe o scenă din București, ci pe scena Teatrului Naţional din Craiova, unde a apărut în rolul lui Jack Worthing, din spectacolul "Bunbury” (Ce înseamnă să fii onest), de Oscar Wilde, în regia lui Val Mugur.

La București, actorul a debutat în 1957, pe scena Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra”, cu rolurile Pierre din "Nebuna din Chaillot” şi Jimmy din "Omul care aduce ploaia”.

Între anii 1965 şi 1971, a jucat pe scena Teatrului Mic, iar din anul 1971 a revenit la Teatrul "Bulandra”.

Citește și: Victor Rebengiuc, după moartea lui Mitică Popescu: ”În curând, o să vină și rândul meu. Eu sunt ultimul”

Victor Rebengiuc a jucat în spectacole de renume, precum "Omul care aduce ploaia”, "Război şi pace”, "Un tramvai numit dorinţă”, "Lungul drum al zilei către noapte”,  "Hamlet”, "Regele moare” sau "Inimă de câine”.

Mai mult, între anii 1990 şi 1995, actorul a fost rector al Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti, având, în perioada 1996-1998, și funcția de director al Teatrului "Bulandra”.

Actor în peste 50 de filme celebre

Victor Rebengiuc s-a remarcat și prin rolurile de excepție pe care le-a avut în filme de succes, precum "Pădurea spânzuraţilor”, unde interpreta rolul lui Apostol Bologa, și "Moromeții", unde poate fi văzut în rolul lui Ilie Moromete.

De asemenea, maestrul a colaborat cu regizori renumiţi, precum Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Stere Gulea, Dan Piţa, dar şi cu tineri regizori, cum ar fi Cristi Puiu, cu care a lucrat pentru pelicula "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea”, filmul câştigând, în 2004, "Ursul de aur” pentru scurtmetraj.

Victor Rebengiuc a fost distins, în 1967, cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a "pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

Alte pelicule care dovedesc talentul actoricesc remarcabil al maestrului sunt: "Darclee", "Castelul condamnaţilor”, "Profetul, aurul şi ardelenii”, "Cel mai iubit dintre pământeni”, "Înghiţitorul de săbii”, "Niki Ardelean, colonel de rezervă”, "Nunta mută”, "Medalia de onoare”, "Câinele japonez”, "Tatăl fantomă”.

Premiul UNITER pentru întreaga activitate

Victor Rebengiuc a obținut mai multe premii UNITER, Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România, pentru filmul ''Tănase Scatiu'', în anul 1976, pentru filmele ''Moromeţii'' şi ''Pădureanca'', în anul 1987, premii la Festivalul Internaţional de Film de la San Remo (Italia, 1988), la Festivalul Internaţional Santarem (Portugalia, 1988), pentru filmul ''Moromeţii'', şi Premiul Uniunii Cineaştilor din România pentru filmul ''Balanţa'', în 1992.

În plus, în 2001, a fost premiat, la Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Braşov, pentru cea mai bună interpretare masculină, rolul care i-a adus acest premiu fiind cel al colonelului Festisov, din spectacolul ''Colonelul Pasăre".

A fost distins, în 2002, și cu Premiul ''Aristizza Romanescu'' pentru artele spectacolului Academiei României, pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică.

La 7 aprilie 2003, a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate. În 2004, a primit Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Cluj.

În acelaşi an a fost declarat, de către criticii de film din România (Retrospectiva Filmelor Anului), cel mai bun actor din 2004, pentru rolul din filmul ''Niki Ardelean, colonel în rezervă'', de Lucian Pintilie.

Din ianuarie 2008, Victor Rebengiuc este Doctor Honoris Causa al UNATC.

Marele actor a fost distins și cu o stea pe ''Walk of Fame'' din Piaţa Timpului, în centrul istoric al Capitalei, fiindu-i acordată în ziua în care a împlinit 78 de ani.

Premiul Gopo pentru întreaga carieră

A câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal, pentru rolul din filmul "Medalia de onoare", la ediţia cu numărul cinci a galei Premiilor Gopo.

La 12 aprilie 2011, a primit premiul pentru Excelenţă la Gala Premiilor VIP. În martie 2014, prestaţia sa din ''Câinele japonez'' a fost răsplătită cu Premiul Gopo pentru cel mai bun actor într-un rol principal. În acelaşi an, UNITER i-a acordat Premiul de Excelenţă.

Marelui actor i-a fost decernat, la 15 aprilie 2013, Premiul de excelenţă la gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, iar la 16 mai 2016, Uniunea Cineaştilor din România i-a acordat Premiul Academic.

La 19 octombrie 2017, Preşedinţia României i-a conferit actorului Victor Rebengiuc Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, iar în 2022, i-a fost decernat Premiul Gopo pentru întreaga carieră.

Mai multe interviuri acordate de actor au fost adunate în volumul ''De-a dreptul. Victor Rebengiuc'', cartea fiind realizată de criticul de teatru Mihaela Michailov, în colaborare cu Simona Chiţan.

În 2008, editura Humanitas a lansat cartea "Victor Rebengiuc - Omul şi actorul", scrisă de Simona Chiţan.

Victor Rebengiuc este căsătorit, din 1965, cu actrița Mariana Mihuţ, pe care a întâlnit-o în timpul filmărilor pentru pelicula "Pădurea spânzuraţilor".

Cei doi actori au un fiu, Tudor, care este arhitect, și sunt bunicii unui băiat, Mircea Maxim, potrivit Agerpres.

×
Subiecte în articol: Victor Rebengiuc
Parteneri
Dr. Voichiţa Lăzureanu dezvăluie alimentele care ne pot trimite la spital de sărbători
x close