Antena 3 CNN Actualitate Locale Doi bărbați s-au intoxicat cu monoxid de carbon într-un beci în care fermenta mustul | Avertismentul ISU Neamţ

Doi bărbați s-au intoxicat cu monoxid de carbon într-un beci în care fermenta mustul | Avertismentul ISU Neamţ

Doi bărbați au fost găsiți luni căzuți într-un beci din localitatea Vădurele, comuna Cândești, județul Neamț, unde fermenta mustul. Aceștia au fost duși la spital.

Doi bărbați s-au intoxicat cu monoxid de carbon într-un beci în care fermenta mustul | Avertismentul ISU Neamţ
Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    10 Oct 2022   •   16:45

Potrivit ISU Neamț, pompierii au fost sesizați luni, prin apel la 112, că în localitatea Vădurele din comuna Cândești două persoane sunt căzute în beciul unei locuințe.

Acest lucru s-a produs din cauza degajării de dioxid de carbon în urma procesului de fermentare a mustului depozitat în beci.

Pompierii sosiți la fața locului, echipați cu aparate pentru respirat, au scos din beci două persoane.

Victimele, doi bărbați de 68 și 45 de ani, au primit îngrijiri medicale la fața locului și au fost duse la UPU Piatra Neamț.

Pericolul din timpul fermentării mustului. ISU Neamţ, apel la cetăţeni

Pentru a evita cazurile de intoxicație cu dioxid de carbon, acumulat în spații închise, pe timpul fermentării mustului, ISU Neamț recomandă:
- nu puneți mustul la fermentat în spaţii închise fără căi de aerisire;
- nu intrați în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilație corespunzătoare. Anunţaţi pe cineva că veți intra într-o astfel de încăpere;
- verificați concentrația de oxigen din încăperea în care intrați, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;
- nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicați şi dumneavoastră;
- sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.

Pompierii arată că o persoană care a inhalat cantități mai mici de dioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri - cu sau fără vărsături, amețeli, tulburări de vedere, greutate în respirație. Dacă în aer gazul este în concentrație foarte mare, persoana în cauză îşi pierde cunoștința în câteva minute, iar consecințele pot fi grave.

„Este foarte important de ştiut că victima nu îşi dă seama că se intoxică deoarece dioxidul de carbon pe care îl emană vinul în timpul fermentării nu are culoare şi nici miros”, susțin salvatorii.

×
Subiecte în articol: monoxid de carbon intoxicat mustul beci Neamţ
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close