Antena 3 CNN Actualitate Locale Înmormântări mai scumpe și taxe noi într-un oraș din România. Cât costă staționarea dricului la cimitir sau deschiderea cavoului

Înmormântări mai scumpe și taxe noi într-un oraș din România. Cât costă staționarea dricului la cimitir sau deschiderea cavoului

Autoritățile unui oraș din România au decis să mărească taxele de înmormântare pentru a scoate societatea primăriei din insolvență. În plus, familie îndurerate vor fi nevoite să plătească noi taxe care se ridică la sute de lei.

Înmormântări mai scumpe și taxe noi într-un oraș din România. Cât costă staționarea dricului la cimitir sau deschiderea cavoului
Sursa foto: Hepta | Andreea Alexandru
de Ioana Mircea    |    27 Feb 2024   •   09:30

Locuitorii unui oraș din România ar putea plăti taxe uriașe de înmormântare începând cu luna martie a acestui an după ce pe 29 februarie 2024 va fi supus aprobării proiectul privind actualizarea tarifelor / taxelor pentru administrarea cimitirelor și serviciul de pompe funebre, în cadrul Consiliului Local.

Creșterea tarifelor, propusă recent de Societatea de Servicii Publice Municipale a orașului, societate a primăriei rămasă fără contracte, ar presupune taxe uriașe pentru a susține salariile societății intrată în insolvență.

Astfel, locuitorii din orașul Bacău ar putea plăti pentru înhumarea unui decedat și săpatul unei gropi 700 de lei, în loc de 264 de lei cât este acum. Există și varianta mai ieftină, unde familia mortului poate economisi 100 de lei, comandând doar săparea gropii, fără a apela la gropari la înmormântare, atunci când sicriul este coborât în groapă.

Dar pentru a ajunge la momentul acesta, familia trebuie să aibă atribuit un loc de veci, pentru care trebuie să plătească între 900 și 1.100 de lei, pentru 7 ani sau 25 ani, în funcție de cimitir, unde creșterea propusă de SSPM este de cel puțin 100 de lei pentru fiecare loc de veci.

În plus, taxa de întreținere anuală a locului de veci va crește de la 42 la 69 de lei, taxa pentru depunerea mortului la capelă va crește de la 94 la 149 de lei, montatul podului cu materialul clientului și transportul pământului va crește de la 199 la 320 de lei, transportul decedatului de la capelă la groapă crește de la 134, la 210 lei, strânsul osemintelor va costa 300 de lei, față de 199, cât este în prezent.

Taxă pentru parcarea dricului la cimitir în ziua înmormântării și deschiderea cavoului

Apar și taxe noi, pentru acțiuni care până acum nu erau taxate. Înhumarea decedatului și introducerea sicriului în cavoul cu capac metalic vor costa 250 de lei, dacă este capac criptă - 320 de lei, iar dacă sicriul este introdus într-un cavou de tip boltă costă 500 de lei.

Doar ridicarea capacului de la cavou va fi taxată cu 160 de lei, iar staționarea mașinii mortuare, în ziua înmormântării ar urma să fie taxată cu 140 de lei.

Prețul avizelor va crește pe măsură: un aviz pentru gărduleț, de la 68 la 100 de lei, pentru o construcție simplă, de la 134 de lei, la 200 de lei și pentru un loc dublu de la 264 la 390 de lei.

SSPM Bacău se află în insolvență, pentru că a acumulat datorii mari, iar Primăria Bacău nu i-a mai acordat contracte, potrivit adevarul.ro.

×
Subiecte în articol: înmormânare
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close