Antena 3 CNN Actualitate Locale Scumpiri la căldură în Timișoara: Colterm va cere primăriei creșterea preţului gigacaloriei cu 17%

Scumpiri la căldură în Timișoara: Colterm va cere primăriei creșterea preţului gigacaloriei cu 17%

Colterm va cere Primăriei Timișoara actualizarea preţului gigacaloriei cu circa 17%. Anunțul a fost făcut de administratorul special al societăţii de termoficare, aflată în insolvenţă, Cristian Amza.

Scumpiri la căldură în Timișoara: Colterm va cere primăriei creșterea preţului gigacaloriei cu 17%
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    21 Oct 2022   •   10:22

"Vom înainta, probabil săptămâna viitoare, o adresă către Primăria Timişoara, pentru actualizarea preţului, care va fi, undeva, la 17%.", a precizat Cristian Amza, potrivit Rador.

"Este decizia Municipiului Timişoara dacă această majorare va fi aplicată de la 1 noiembrie sau 1 decembrie, respectiv dacă va suporta municipiul Timişoara această creştere sau o va împărţi într-o formă sau alta cu abonaţii Colterm. Costurile au crescut extraordinar de mult, iar o tărăgănare a adoptării acestui nou preţ va face ca societatea să aibă şi mai mari probleme decât are acum", a explicat Cristian Amza.

Administratorul special al Colterm a precizat că pe componenta de combustibil pe cărbune este contractată întreaga cantitate de aproximativ 220.000 de tone, stocul fizic la CET Sud astăzi este de 52.000 de tone. În schimb, pe componenta de gaz lipseşte în jur de o treime din necesar, din cauza penuriei de gaz pe piaţă.

"Necesarul pe tot sezonul rece, cuprins în perioada 1 noiembrie – 31 martie, este de plus minus 125.000 de megavaţi de gaz. Încercăm să identificăm variante inclusiv cu autorităţile naţionale, pentru a găsi această cantitate de gaz în piaţă", a precizat Cristian Amza.

El a mai adăugat că furnizarea căldurii se face la parametrii corelaţi cu temperaturile exterioare.

×
Subiecte în articol: Colterm gigacalorie scumpiri căldură
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close