Antena 3 CNN Actualitate Locale Zeci de persoane, printre care și un bebeluș de 10 luni, la spital cu salmonella după ce au mâncat eclere de la o nuntă, în Alba

Zeci de persoane, printre care și un bebeluș de 10 luni, la spital cu salmonella după ce au mâncat eclere de la o nuntă, în Alba

Zeci de persoane din Alba sunt internate în spital, cu salmonella, după ce ar fi consumat eclere de la o nuntă. Este vorba despre 38 de persoane infectate. O persoană se află în stare gravă, pe secția de ATI.

Zeci de persoane, printre care și un bebeluș de 10 luni, la spital cu salmonella după ce au mâncat eclere de la o nuntă, în Alba
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    08 Sep 2022   •   11:52

Dintre cele 38 de persoane, doar 22 dintre ele au participat fizic la nunta care a avut loc la Căminul Cultural din Cetatea de Baltă, sâmbătă, 3 septembrie. Restul de 16, deși nu au participat la nuntă, au început să aibă simptome după ce au consumat eclerele date la pachet.

Mai mult de atât, în seara de miercuri, 7 septembrie, o femeie a fost transferată, cu bebelușul de 10 luni, de urgență, de la Spitalul din Blaj la cel din Sibiu.

Direcția de Sănătate Publică Alba a început de urgență o anchetă, iar, din primele date, singurul aliment comun pe care cei 38 de pacienți l-au consumat au fost eclerele, prăjituri produse la un laborator din Bucerdea. Până la finalizarea anchetei, activitatea laboratorului a fost suspendată.

La ora actuală sunt 38 de cazuri, dar doar 21 de persoane sunt internate: 11 pacienți sunt la Blaj, 9 sunt la spitalul din Târnăveni, județul Mureș, din care unul pe secția ATI, iar un alt caz, la spitalul din Sibiu.

La Blaj au fost recoltate 11 probe biologice, din care 3 au fost confirmate cu salmonella, iar 8 sunt încă în lucru. La spitalul din Târnăveni au fost recoltate 4 probe și toate au fost pozitive pentru salmonella.

DSP Alba: Alimentul consumat de toți cei care au avut simptome a fost eclerul

”DSP Alba a intervenit de îndată ce am fost sesizați ca instituție, prima măsură fiind suspendată activitatea laboratorului de cofetărie, întrucât alimentul consumat de către toți cei care au avut simptome, atât cei care au participat fizic la nuntă, dar si cei care nu au participat a fost eclerul.

În consecință nu ne permitem ca această situație neplăcută să se repete și la un alt eveniment. Având în vedere gravitatea situației, DSP Alba va lua la finalul anchetei, măsuri pe care legea le impune. Momentan avem încă buletine de analize în lucru, iar când vom avea rezultatele finale, vom aplica măsurile.

Ca măsuri în astfel de situații se poate aplica amendă contravențională și suspendarea activității până la reigienizarea totală atât a spațiilor, cât și a angajaților.

Practic, la angajați înseamnă prezentarea analizelor specifice domeniului de lucru”, a declarat, pentru alba24.ro, directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

×
Subiecte în articol: eclere spital salmonella
Parteneri
Tatăl tânărului mort în explozia de la Călimănești rupe tăcerea
x close