Antena 3 CNN Actualitate Media Sinteza zilei: Campioanele de aur reacţionează. ”Dacă Maria și-a găsit liniștea publicând cartea, nu știu dacă nu cumva prețul e cam mare”

Sinteza zilei: Campioanele de aur reacţionează. ”Dacă Maria și-a găsit liniștea publicând cartea, nu știu dacă nu cumva prețul e cam mare”

Sinteza zilei: Campioanele de aur reacţionează. ”Dacă Maria și-a găsit liniștea publicând cartea, nu știu dacă nu cumva prețul e cam mare”
Sursa foto: Foto: Antena3.ro
07 Iun 2016   •   22:55

Mihai Gâdea a prezentat, la Sinteza Zilei, o nouă față a scandalului care a tulburat gimnastica din România, odată cu publicarea unei cărți autobiografice semnate de fosta gimnastă Maria Olaru.

Gâdea a explicat, la Sinteza Zilei, de ce gimnastica este sportul care le-a adus românilor cele mai multe bucurii, prezentând pe scurt performanțele antrenorilor Octavian Bellu și Mariana Bitang.

Astăzi, despre acest scandal au acceptat să vorbească: multipla campioană olimpica Corina Ungureanu, multipla campioană olimpica și europeană Cătălina Ponor, multipla campioană olimpica Sandra Izbașa, campioana  olimpica și europeană Monica Roșu, campioana olimpica și multipla campioană mondială Claudia Presecan, campioana olimpică absolută și multipla campioană mondială Andreea Răducan, multipla campioană olimpica mondială și europeană Gina Gogean.

”Ce caut eu în poveștile astea?”

Multipla campioană olimpica Corina Ungureanu a avut o reacție extrem de dură la adresa fostei sale colege de lot: ”Eu am avut noroc să citesc cartea. Nu vreți să știți ce se află în sufletul meu pentru că m-am trezit într-o realitate în care eu nu mă regăsesc. Ea vorbește despre trăirile mele care mie nu îi aparțin”, a spus Corina Ungureanu.

Corina Ungureanu a povestit la Antena 3 și despre episodul evocat de Maria Olaru în carte referitor la cum a rămas ea singură în cameră, într-un cantonament.

”Eu am fost cea care m-am dus la domnul Bellu și am spus vă rog să mă mutați din cameră. Nu pot să mă odihnesc, nu pot să mă concentrez la antrenament. Era diferită Maria, dar eu am acceptat-o cum era”, a spus Corina Ungureanu.

”Dacă și-a găsit liniștea publicând această carte, nu știu dacă nu cumva prețul e un pic cam mare”

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, Andreea Răducan a confirmat că gimnastica se face cu sacrificii pentru că nu se poate altfel.

”Îi sunt recunoscătoare lui Dumnezeu de soarta frumoasă pe care am avut-o. Sunt extrem de conștientă că sunt poate o privilegiată, dar am muncit foarte mult pentru asta. E adevărat, am fost muncite, dar nu se poate altfel”, a spus Andreea Răducan.

Despre cartea Mariei Olaru, Andreea Răducan a spus că nu a citit-o și nici nu a mai avut un dialog cu fosta ei colegă de patru ani.

”Dacă și-a găsit liniștea publicând această carte, nu știu dacă nu cumva prețul e un pic cam mare”, a spus Andreea Răducan.

”Credeți că dacă aș fi fost bătută m-aș mai fi întors de atâtea ori în gimnastică?”

”Eu fac gimnastică deja de 25 de ani. În care am tot plecat și am tot venit. Întrebarea mea e: credeți că dacă aș fi fost bătută m-aș mai fi întors de atâtea ori în gimnastică? O fac din plăcere. Acești doi oameni m-au modelat. Sigur că existau discuții între noi, strictețe și antrenamente mai grele, dar consider că fără aceste lucruri nu s-ar fi făcut performanță”, a spus Cătălina Ponor, la Antena 3.

”Ei au știut să mă lucreze chiar și la nivel psihic. Pentru că nu e ușor la 29 de ani să vii și să lucrezi și să te menții acolo sus. Și, mai ales, să faci antrenament cu cele micuțe, de 14, 15 ani”, a mai spus Cătălina Ponor.

”Când intrau în sală, parcă mi se lumina chipul și voiam să prezint tot ce am eu mai bun”

”Când intrau în sală, parcă mi se lumina chipul, parcă îmi venea dorința aceea de a face noi integrale, noi elemente, să prezint tot ce am eu mai bun. Au știut cum să lucreze cu mine în așa fel încât să trec peste acel prag psihologic al meu în care spueam că nu reușesc. Bănuiesc că, dacă mă băteau, cu siguranță nu reușeam să depășesc acest lucru”, a spus și multipla campioană olimpică Sandra Izbașa.

Mesajul Nadiei Comăneci

”Eu nu pot permite să arunc cu noroi într-un sport sau să arat cu degetul către cineva pentru faptul că am depus în sală o muncă imensă, cu bune, cu rele. Sau să vorbesc urât despre o colegă din generația mea”, a scris Nadia Comăneci într-un mesaj adresat lui Mihai Gâdea, în timpul emisiunii.

Bitang: ”E trist să te desparți așa de un sport pentru care ai pus tot sufletul”

”Mulțumim tuturor gimnastelor cu care am lucrat, pentru momentele minunate trăite împreună. Acum, evident că sunt momente în care fiecare am greșit, noi față de voi, și ne cerem scuze. Așteptăm și scuzele voastre. E trist să te desparți așa de un sport pentru care ai pus tot sufletul”, a spus Mariana Bitang, cu lacrimi în ochi.

Ulterior, Mariana Bitang a subliniat că lacrimile ei nu vin neapărat din pricina cărții publicate de Maria Olaru, ci s-au datorat reîntâlnirii cu gimnastele din platou și retrăirii unor momente de glorie pentru gimnastica românească.

Bellu: ”Cel mai mult doare că oameni din sport au spus așa: că ne-am făcut idoli falși și bucurii false”

”Împart și am împărțit că toate aceste medalii nu le-am obținut eu singur, nu sunt din vina mea. Sunt atât de mulți alți antrenori și fiecare a încercat să pună o cărămidă la acest edificiu. (...) Am împărțit cu toții palmaresul fantastic al gimnasticii românești, dar în final, tot pe noi doi ne prezintă. Din punct de vedere al imaginii, eu nu mai am nimic de pierdut. Eu nu mai sunt în sistem. (...) Cei care vor să reformeze sistemul ăsta să o facă! (...) Indiferent ce se spune, nimeni nu are dreptul să încerce să ia din strălucirea acestor medalii pentru care acești copii au muncit. Ce m-a durut cel mai mult a fost că oameni din sport au spus așa: că ne-am făcut idoli falși, și bucurii false și emoții false”, a mai spus Octavian Bellu.

Dezvăluirile Mariei Olaru zguduie lumea sportului

Dezvăluirile Mariei Olaru zguduie lumea sportului la scurtă vreme de la ultima lovitură pe care a primit-o gimnastica românească: ratarea istorică a calificării la Olimpiadă. Maria Olaru povesteşte, în sute de pagini, prin ce traume a trecut în viaţă şi în sala de gimnastică.

 

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei maria olaru Catalina Ponor
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close