Ministerul Sănătăţii va reduce durata medie de spitalizare pentru unele boli

de M.Z.    |    20 Mar 2012   •   23:57
Ministerul Sănătăţii va reduce durata medie de spitalizare pentru unele boli Foto: Mediafax

Ministerul Sănătăţii va reduce durata medie de spitalizare pentru unele boli şi valoarea costurilor pe caz rezolvat, evaluarea cheltuielilor din spitale fiind făcută la recomandarea experţilor de la institutul britanic NICE, a declarat, marţi, secretarul de stat Vasile Cepoi, potrivit Mediafax.

"Este vorba despre reducerea duratelor medii de spitalizare pentru anumite afecţiuni, ca de exemplu cazuri de chiuretaj de diagnostic sau histeroscopie de diagnostic, dezvoltarea aşa-numitelor stenturi farmacoactive în anumite condiţii specifice, cunoaşterea costurilor reale din sistemul spitalicesc şi reevaluarea şi adaptarea DRG în conformitate cu costurile reale din unităţile sanitare", a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Raportul NICE vorbeşte despre creşterea eficienţei asistenţei medicale de spital, ceea ce înseamnă utilizarea eficientă a tuturor resurselor din unităţile sanitare, respectiv cele umane, financiare şi materiale, a precizat Vasile Cepoi.

Secretarul de stat a adăugat că valoarea costurilor pe caz rezolvat (DRG) va fi realizată de Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar, pe baza costurilor reale din România.
 
Vasile Cepoi a mai spus că până acum România a utilizat modele de DRG din Statele Unite ale Americii şi Australia, dar este nevoie de un sistem care să aibă la bază costurile reale din sistem.

Raportul institutului britanic NICE a fost realizat la cererea Ministerului Sănătăţii, în cadrul unui proiect al Băncii Mondiale. Cercetarea a costat aproximativ 89.000 de euro şi a vizat evaluarea tehnologiilor medicale, adică un raportul cost-eficienţă al unor tratamente.

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii a scos trei medicamente de pe lista compensatelor şi până pe 15 aprilie va face şi alte modificări în listă. Doar pentru unul din medicamente, instituţia a plătit anul trecut, 16 milioane de euro la compensare, deşi nu existau studii care să-i dovedească eficacitatea.

Alegeri 2020
Alegeri 2020
x close