Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Agriculturii a anunţat scumpirea alimentelor cu până la 10% (VIDEO)

Ministrul Agriculturii a anunţat scumpirea alimentelor cu până la 10% (VIDEO)

Ministrul Agriculturii a anunţat scumpirea alimentelor cu până la 10% (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Intact Images
07 Oct 2010   •   20:44

Trecem dintr-o scumpire în alta! Nici nu ne-am obişnuit bine cu preţurile mărite de taxa pe valoare adăugată că ne pregătim de alte majorari de preţ, anunţate chiar de ministrul Agriculturii. Valeriu Tabără dă startul unui nou val de scumpiri, cu până la zece procente. Un îndemn înţeles diferit de producători.

E posibil să fie o reajustare de preţuri, dar nu cele de care se vorbeşte, eu am vorbit de majorări de 8 pâna la 10 %?.

Aceste declaraţii venite chiar de la ministrul agriculturii nu fac decât să încurajele comercianţii să ridice preţurile. Probabil că, în curând, nu vom mai da pe kilogramul de roşii 4 lei, ci 4 lei şi 40 de bani.

Asta dacă scumpirea alimentelor va fi de doar 10 procente. Producătorii vorbesc, însă, de creşteri şi mai mari de preţ. Laptele, de exemplu, s-ar putea scumpi chiar şi cu 50%. Carnea de pasăre, în medie, cu 12% iar uleiul şi zahărul cu până la 15 procente. Materia primă e scumpă. La noi, pentru că la vecinii bulgari sau unguri preţul ei este mai mic.

Anul acesta scumpirile au venit valuri, valuri. În iulie, creşterea TVA cu cinci procente a scumpit tot. Pâinea, care din ianuarie pînă-n aprilie costa un leu, s-a scumpit cu 25 de bani în iulie, iar din octombrie ar putea ajunge 1 leu şi 30 de bani. Uleiul a costat până la mijlocul anului, în medie, 6 lei şi 15 bani, însă din octombrie se va scumpi cu un leu. Făina costa la începutul anului, 2,45 de lei, iar până la finalul anului ar putea ajunge la preţul de 3 lei şi 25 de bani.

Iar în lanţul producător - procesator - comerciant, fiecare dă vină pe celălalt că scumpeşte produsul mai mult decât trebuie.

Şi nu e tot. Autoritatea de Reglementare în Domeniul energiei anunţă că se scumpesc şi gazele. Oficial nu a fost anunţat nici un procentaj, dar se vorbeşte de o scumpire de până la zece la sută. Totuşi, spun surse din ANRE, nu este exclus ca majorarea să-i privească doar pe consumatorii industriali.

Observator

 

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close