Antena 3 CNN Actualitate Noile reglementări golesc pieţele agroalimentare de la 1 mai

Noile reglementări golesc pieţele agroalimentare de la 1 mai

Noile reglementări golesc pieţele agroalimentare de la 1 mai
23 Apr 2015   •   14:48

Pieţele agroalimentare s-ar putea goli de la 1 mai, spun producătorii, care nu vor mai fi primiţi cu marfa la tarabe dacă nu respectă noile reglementări. 


Legea pieţelor dată de Ministerul Agriculturii prevede ca producătorii să îşi schimbe până la 1 mai certificatele cu atestate şi carnete de comercializare. 

Oamenii se plâng însă că nu au reuşit încă să obţină actele din cauza primăriilor.
 
Noua lege a pieţelor, iniţiată de Ministerul Agriculturii, stârneşte deja controverse. Conform noilor reglementări, oamenii trebuie să schimbe vechile certificate de producător cu atestate şi carnete de comercializare până la 1 mai. Dar deşi mai sunt doar câteva zile până la termenul limită, numărul celor care au obţinut actele este foarte mic. Producătorii se plâng că vor rămâne cu marfa, pentru că nu vor mai fi lăsaţi să vândă în pieţe. 
 
 Din totalul de 400 de producători pe care îi avem astăzi în piaţă, numai 10 şi-au obţinut până în momentul de faţă atestatul de producător. Motivul ar fi primăriile, cele care ar trebui să emită documentele. Pieţarii spun că deşi au solicitat noile acte din timp, s-au lovit de birocraţie.
 
Şi preţurile plătite de producători pentru noile acte au stârnit nemulţumiri. Primăriile plătesc către imprimerie 3 lei şi 59 de bani pentru atestat şi 12, 4 lei pentru carnetul de comercializare, dar au libertatea să stabilească orice preţ doresc pentru producători.
 
Pe de altă parte, legea le şi vine în ajutor producătorilor autohtoni. Administratorii pieţelor sunt obligaţi să le asigure cel puţin (SCRIS!) 40 la sută din spaţiile de comercializare din pieţe. Astfel, cumpărătorii vor putea fi siguri că marfa pe care o cumpără este românească şi de calitate.
 
Legea pieţelor a întrat în vigoare la 3 noiembrie 2014 şi până la 1 mai toţi comercianţii trebuie să se adapteze noilor cerinţe. Până acum, au fost comandate doar 400 de mii de formulare noi.
 
 
 
 

×
Subiecte în articol: reglementari
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close