Antena 3 CNN Actualitate Noutăți despre noul an școlar. Guvernul anunță principalele proiecte pentru elevi și profesori

Noutăți despre noul an școlar. Guvernul anunță principalele proiecte pentru elevi și profesori

Guvernul discută, la această oră, proiectele necesare pentru reglementarea noului an școlar. Dintre acestea, vicepremierul Raluca Turcan a precizat procedura de achiziționare a 500.000 de laptopuri și tablete, deblocarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante din sistemul educațional, precum și procedura de acordare a zilelor libere pentru părinți în cazul suspendării cursurilor.

Noutăți despre noul an școlar. Guvernul anunță principalele proiecte pentru elevi și profesori
Sursa foto: Hepta
de Maria Teodorescu    |    14 Aug 2020   •   20:22

Premierul Ludovic Orban i-a cerut vicepremierului Raluca Turcan informații despre actele normative pentru pregătirea anului școlar, ce urmează să înceapă pe 14 septembrie, cu prezența fizică a elevilor.

Noutăți despre noul an școlar. Guvernul anunță principalele proiecte pentru elevi și profesori: Laptopuri și tablete

Dintre proiectele legislative supuse debaterii, Raluca Turcan a aminitit de achiziționarea a 500.000 de laptopuri și tablete de către autoritățile locale, ce urmează să fie decontate din fonduri europene, în valoare de 100 de milioane de euro. În acest sens, Guvernul trebuie să adopte o OUG. Aceste laptopuri și tablete sunt suplimentare celor 250.000 care sunt deja în procedură de achiziție.

Materiale sanitare și containere de apă

”Au identificat 50 de milioane de euro pentru decontarea de autorităţi a materialelor de protecţie şi de igienă şi 25 de miloane de euro pentru achiziţionarea unor containere pentru localităţile fără apă curentă.”, a mai spus Raluca Turcan, la debutul ședinței de Guvern.

Deblocarea concursurilor pentru profesori

Vicepremierul a subliniat că ministrul Educaţiei va propune deblocarea concursurilor pentru posturile vacante pentru personalul didactic şi nedidactic, asistenţi şi medici de medicină şcolară. ”Proiectul de lege conţine o derogare de la Legea 55 privind instituirea stării de urgenţă (care prevede blocarea concursurilor – n.r). Prin acest proiect se stabileşte cadrul prin care se pot suspenda cursurile în situaţii de focar sau de extindere epidemiologică”, a adăugat Turcan.

Zile libere pentru părinți

De asemenea, ministerul Muncii va propune în ședința de Guvern adoptarea unei OUG care să permită unuia dintre părinți să rămână acasă cu copilul, în eventualitatea suspedării cursurilor din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus.

×
Subiecte în articol: guvern an şcolar
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close