Antena 3 CNN Actualitate "Pamfletarul" Vanghelie se jură că nu controlează DGIPI: ?Informaţiile au venit de la alte butoane?

"Pamfletarul" Vanghelie se jură că nu controlează DGIPI: ?Informaţiile au venit de la alte butoane?

"Pamfletarul" Vanghelie se jură că nu controlează DGIPI: ?Informaţiile au venit de la alte butoane?
Sursa foto: Marian Vanghelie
07 Sep 2009   •   13:17

Liderul PSD Bucureşti Marian Vanghelie a revenit luni asupra afirmaţiilor lansate la şcoala de vară a partidului legate de controlul arhivelor DGIPI. Conştient de deserviciul de imagine pe care l-ar putea suferi PSD prin întărirea tezei controlării politice a acestui serviciu de informaţii aflat în subordinea MAI şi a colegului său de partid, Dan Nica, social-democratul a dat astăzi înapoi şi s-a tot încurcat în declaraţii în încercarea de a acredita ideea că nu el, nici PSD nu deţine controlul informaţiilor din această arhivă. Preşedintele filialei bucureştene a cerut presei să trateze afirmaţiile sale ca pe un simplu "pamflet", creat din datele legate de scandalul Hayssam şi Mircea Băsescu pe care le-ar fi aflat în cadrul diverselor discuţii pe care le-a purtat cu "toată lumea". Vizat de criticile PDL şi de audierea sa în comisia de apărare a Parlamentului, vicepremierul Dan Nica şi ministru al Administraţiei şi Internelor a negat din scurt orice implicare a DGIPI sau a rhivei acestui serviciu în jocurile politice.

"Problema e în altă parte nu cu cei care au informaţii. Privitor la faptul ca într-adevar se discută despre faptul că există o bucaţică cu Omar Hayssam în acele înregistrări. Aici nu ştiu despre ce este vorba, dar a fost pusă bine ca preşedintele să nu aibă probleme. Nu ştiu cum se transmit pe piaţă aceste date", a făcut luni pe niz-naiul Vanghelie, înainte de şedinţa Biroului Permanent al PSD, după cei ieri afirma că arhiva Doi şi un sfert este "pe mâini bune" şi conţine informaţii compromiţătoare la adresa lui Traian Băsescu, legate de Omar Hayssam, Elena Udrea şi EBA,.

El a ţinut să precizeze că nu a intrat personal în posesia informaţiilor despre afacerile lui Mircea Băsescu, ci "s-a intrat" în posesia acelor informaţii despre care ar fi auzit şi el din discuţiile purtate cu alţii şi din presă. "Nu am fost eu cel care am scos pe piaţă informaţiile despre fratele preşedintelui României", a spus Vanghelie.

Arhivă ascunsă pentru protejarea lui Băsescu

Marian Vanghelie a susţinut că afirmaţia sa de sâmbătă potrivit căreia arhiva DGIPI e pe mâini bune
trebuie tratată ?în ghilimele?, nu interpretată ca şi cum ar fi la el sau ar ştii unde s-ar afla. El a sugerat că, de fapt, arhiva acestui serviciu ar fi fost pusă la păstrare pentru protejarea anumitor personaje politice, printre care s-a număra şi şeful statului.

"Este într-un fel în anumite locuri tocmai acolo unde a reuşit să fie păstrată şi să nu fie dată pe piaţă. Nu ştiu daca m-am tradus bine acum. Şi cu dumneavoastra am discutat din discuţii şi tot din diverse discuţii am auzit că a fost mutată", a încercat să se explice preşedintele PSD Bucuresti.

Marian Vanghelie a reluat teza conform căreia demersul său nu ar constitui decât un ajutor pentru Elena Udrea. "Am vrut să o ajut pe doamna ministru că este dezinformată. Îmi cer scuze dacă aşa s-a înţeles. Eu nu am obţinut nimic personal am spus în felul următor: informaţiile au venit de la alte butoane. Tot apăsând, ba dânsul, (Traian Băsescu- n.r.), ba dânsa s-au încurcat", a mai declarat cam ambiguu social democratul.

Teoria "mâinilor bune", motiv de iritare pentru Nica

Rectificările lui Vanghelie vin după ce în weekend a susţinut că arhiva DGIPI e ?pe mâini bune? şi că, ?dacă va fi nevoie?, va folosi informaţiile din dosare, care ar putea fi compromiţătoare pentru şeful statului. În faţa tineretului social-democrat, el a lăsat să se înţeleagă că a primit de la SRI informaţii despre afacerile lui Mircea Băsescu, date care ar putea fi întărite de cele existente la nivelul serviciului secret al MAI.

?S-a dorit să se pună mâna pe arhiva ŤDoi ş?un sfertť. Era problema a ceea ce exista acolo şi putea fi folosit în campania electorală, contra lui Traian Băsescu: ce s-a întâmplat la Oltchim, cu Omar Hayssam, ce a discutat Elena Udrea, şi parcă era vorba şi de fetiţa EBA care se mai încinge din când în când, dar asta e la diverse?, a susţinut Vanghelie, dând impresia că ar cunoaşte foarte bine conţinutul unor aseemenea documente.

Liderul PSD Bucureşti a precizat că această arhivă a fost mutată şi că ?este pe mâini bune?. ?Vreau să transmit un mesaj, nu-mi permit direct lui Traian Băsescu, dar prin Elena Udrea pot să-mi permit: Elena, îţi transmit un mesaj: te rog să-i spui domnului preşedinte că nu mai este acolo acea arhivă. Stai liniştită, că e pe mâini bune şi nu mai trebuie să te ocupi de oamenii ăia. Lasă Ministerul de Interne să-şi facă datoria în campania electorală, să vedem cine e mai bun şi cine trebuie să câştige. Şi dacă va fi nevoie să spunem lucrurile pe bune, draga mea Elena, am tot curajul şi am să le spun când nici n-ai să visezi tu?, a avertizat Vanghelie, luând poziţie faţă de recentele afirmaţii ale unor lideri PDL care au acuzat faptul că scandalurile de presă care l-au vizat pe preşedintele Băsescu au avut la bază informaţii de la DGIPI, controlat de Vanghelie.

Alarmat de posibilele consecinţe negative pe care le-ar putea afirmaţiile făcute de colegul său de partid, ministrul de Interne, Dan Nica a încercat să repare răul făcut, anunând că arhiva se află tot la DGIPI. ?Arhivele DGIPI nu au fost mutate. Au rămas la locul lor?, a asigurat Nica, calificând teza lui Vanghelie drept ?un banc?.

În schimb, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase a dat apă la moară lui Vanghelie, înfundându-l şi mai mult pe Nica."Cred că în această ţară a transparenţei totale, a bileţelelor roz, a informaţiilor care circulă pe surse şi în afara surselor, o chestiune de genul acesta nu cred că trebuie să ne mai mire" a conchis Năstase.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close