Antena 3 CNN Actualitate Pesta porcină face prăpăd în pădurile din Covasna. 20 de cadavre au fost găsite până acum de pădurarii care au alertat autoritățile

Pesta porcină face prăpăd în pădurile din Covasna. 20 de cadavre au fost găsite până acum de pădurarii care au alertat autoritățile

Pesta porcină face prăpăd în pădurile din Covasna. 20 de cadavre au fost găsite până acum de pădurarii care au alertat autoritățile
Sursa foto: Foto: Pexels
15 Noi 2019   •   11:20

Noi cazuri de pestă porcină la mistreţi au fost confirmate în judeţul Covasna, numărul cadavrelor de porci mistreţi găsite în ultimele două luni pe fondurile de vânătoare ajungând, până în prezent, la 20, a anunţat, vineri, conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna.

"Primele patru cadavre de mistreţi suspecte şi apoi confirmate cu pesta porcină africană au fost găsite în data de 24 octombrie pe fondul de vânătoare nr. 2 Brăduţ, respectiv fondul de vânătoare nr. 4 Herculian. După această dată, au mai fost găsite încă 16 cadavre de mistreţ, dintre care 13 au fost improprii pentru prelevări de probe, fiind sfâşiate de alte animale şi intrate în putrefacţie. Resturile găsite au fost îngropate conform reglementărilor în vigoare. Probele prelevate de la celelalte cadavre sunt în lucru la laboratorul acreditat", a declarat directorul DSVSA Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor.

Potrivit acestuia, de la începutul anului au fost examinate în laborator un număr de 359 probe provenite de la porcine domestice moarte sau suspecte de boală, iar în şapte cazuri s-a confirmat prezenţa virusului, respectiv două în Cartierul Orko din Sfântu Gheorghe, una în localitatea Valea Crişului şi patru în localitatea Aita.

"La efectivele de mistreţi au fost examinate 1.166 animale recoltate prin vânătoare şi 21 de cadavre. Din probele recoltate din cadavre, patru probe au fost pozitive, una - improprie pentru examen, 13 au fost improprii pentru prelevări de probe, iar trei probe sunt în lucru. În cazul cadavrului de mistreţ de pe fondul de vânătoare nr. 5 Baraolt, în apropierea localităţii Bodoş, rezultatul a fost negativ", a mai spus acesta.

Directorul DSVSA Covasna a menţionat că, în contextul apropierii perioadei Crăciunului, când, prin tradiţie, se sacrifică un număr mai mare de porci, instituţia va intensifica controalele privind circulaţia porcilor vii şi a produselor din carne de porc.

De asemenea, cu sprijinul Poliţiei, vor fi efectuate controale rutiere în vederea descurajării comerţului ilegal de porci şi produse provenite de la aceştia.

Potrivit conducerii DSVSA Covasna, ca urmare a extinderii pestei porcine africane, din data de 12 noiembrie 2019, cu excepţia judeţului Suceava, toate judeţele ţării au intrat în zona supusă restricţiilor conform legislaţiei comunitare privind circulaţia porcinelor vii şi a produselor din carne de porc.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: pesta porcina
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close