Antena 3 CNN Actualitate Cât a ajuns preţul unui pachet cu unt în 2023 | În unele magazine e ţinut cu dispozitive antifurt

Cât a ajuns preţul unui pachet cu unt în 2023 | În unele magazine e ţinut cu dispozitive antifurt

Prețurile alimentelor de bază au crescut cu 15-60% în ultimul an, astfel, pentru unii dintre români aceste alimente care, anii trecuți, se regăseau zilnic pe masă, au ajuns un lux.

Cât a ajuns preţul unui pachet cu unt în 2023 | În unele magazine e ţinut cu dispozitive antifurt
Sursa foto: Facebook | Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania
de Ştefan Petrică    |    21 Feb 2023   •   19:11

Potrivit Institutului Național de Statistică, cele mai mari creșteri de prețuri au fost înregistrate la zahăr (63%), unt (45%), ulei (37%), margarină (36%) și ouă (35%).

"Unt President în supermarket cu dispozitiv antifurt la prețul de 22 de lei și 99 de bănuți! Așa o fi și-n Franța?”, potrivit unei postări a Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.

Banca Națională a României (BNR) a precizat, în ianuarie, că rata inflației va coborî sub pragul de 10% abia în cel de-al treilea trimestru al acestui an, însă, reprezentanții BNR atrag atenția asupra faptului că reducerea inflației nu va duce la scăderea prețurilor, dimpotrivă, acestea vor crește dar nu în același ritm ca în anul precedent.

2022 a fost anul în care s-au înregistrat cele mai mari creșteri din ultimele două decenii, cu o rată a inflației care a depășit pragul de 16%.

Citește și: Mugur Isărescu anunță o scădere puternică a inflației, de 7% la finele anului

Unt President în Carrefour cu dispozitiv antifurt la prețul de 22 de lei și 99 de bănuți! Așa o fi și-n Franța?

Publicată de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania pe Vineri, 17 februarie 2023

Criza energetică a fost cea care a stat la baza majorării prețurilor.

Potrivit estimărilor BNR, inflația își va menține nivelul ridicat, însă va scădea sub 10% în cel de-al treilea trimestru al acestui an.

"Avem în România o creștere masivă a inflației, dar peste tot în lume s-a întâmplat. În România este inflație, ne batem cu ea. Trebuie să asigurăm și stabilitatea financiară și progresele în ceea ce privește inflația vor crește treptat”, a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

 

 

×
Subiecte în articol: prețul alimentelor unt inflatie
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Localitățile vizate de alerta ANM
x close