Antena 3 CNN Actualitate Proiectul de plafonare a tarifelor RCA a fost aprobat în şedinţa de Guvern

Proiectul de plafonare a tarifelor RCA a fost aprobat în şedinţa de Guvern

Proiectul de plafonare a tarifelor RCA a fost aprobat în şedinţa de Guvern de astăzi. Proiectul înaintat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prevede plafonarea tarifelor pentru şase luni.

Proiectul de plafonare a tarifelor RCA a fost aprobat în şedinţa de Guvern
Sursa foto: asigurare-rca.ro
de Alin Tarnovschi    |    05 Apr 2023   •   15:15

Tarifele RCA urmează să fie plafonate pentru următoarele 6 luni, la nivelul prețurilor de primă proprii practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, potrivit proiectului ASF.

Reprezentantul ASF, Cristian Ruşu a spus în şedinţă că elementele acestei hotărâri de guvern se referă la modul de vânzare efectivă a poliţelor RCA pentru următoarele şase luni, iar aceste tarife calculate şi ofertate către asigurători vor fi cele de la sfârşitul lunii februarie 2023.

”De asemenea, se vor plafona şi comisioanele de distribuţie, la nivelul de 8%, iar toţi asiguratorii vor calcula aceste tarife la nivelul B0, însemnând baza de la care se porneşte orice calcul care ulterior va fi bonusat sau malusat în funcţie de istoricul de daune şi de comportament a acestora în anii ulteriori. Aceste lucru se va aplica şi BAR-urilor, Biroul asigurătorilor din România. Am convenit cu toţii, ne-am luat angajamentul şi toată lumea a agreat această măsură, cu aplicabilitate pe şase luni de zile”, a afirmat reprezentantul ASF.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă, a declarat că este "inacceptabil să continuăm să ne jucăm" cu dezechilibrele produse în piaţă de companiile de asigurări.

"Consider că este inacceptabil să continuăm să ne jucăm cu aceste dezechilibre produse de o companie sau alta, motiv pentru care ASF împreună cu celelalte instituţii, cu Consiliul Concurenţei şi cu ceilalţi actori din piaţa asigurărilor trebuie să aibă un dialog transparent, foarte clar vizavi de modificările legislative care trebuie să fie realizate", a declarat Nicolae Ciucă.

Citeşte şi: Cât ar urma să plătească un român pentru polițele RCA după plafonare. Proiectul este pe masa Guvernului

Potrivit notei de fundamentare, prin proiectul adoptat de Guvern se propune ”îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referinţă de către ASF în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări", notează incomemagazine.ro.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close