Antena 3 CNN Actualitate Război în Ucraina. Şeful ONU: "Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita un uragan al foametei"

Război în Ucraina. Şeful ONU: "Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita un uragan al foametei"

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, spune că războiul din Ucraina riscă să se traducă într-un "uragan al foametei" în multe ţări.

Război în Ucraina. Şeful ONU: "Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita un uragan al foametei"
Sursa foto: Hepta/ DPA Images / Tobias Hase
de Silvia Preda    |    14 Mar 2022   •   22:17

"Ucraina este în flăcări" şi "ţara este pe punctul de a fi decimată în faţa ochilor lumii". "Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita un uragan al foametei şi prăbuşirea sistemului alimentar mondial", a declarat el.

Din cauza blocajului producţiei agricole din Ucraina şi Rusia, războiul ar urma, în repercusiunile sale, să lovească "cel mai tare pe cei mai săraci şi să semene seminţele instabilităţii politice şi ale tulburărilor în întreaga lume", a subliniat Antonio Guterres.

Război în Ucraina | Rusia anunţă că va ataca fabricile ucrainene de armament | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24

"Preţurile cerealelor le-au depăşit deja pe cele de la începutul Primăverii Arabe şi de la revoltele foametei din 2007-2008". "Indicele global al preţurilor la produsele alimentare FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, cu sediul la Roma) este la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată", a precizat el, relatează France Presse.

În total, "45 de ţări africane şi ţări mai puţin dezvoltate importă cel puţin o treime din grâul lor din Ucraina sau Rusia - 18 dintre aceste ţări importă cel puţin 50%.

Acestea includ ţări precum Burkina Faso, Egipt, Republica Democrată Congo, Liban, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen", a spus şeful ONU.

×
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close