Antena 3 CNN Actualitate Reacţia Ambasadei României la Londra, după difuzarea primului episod din documentarul despre imigranţii români, "Vin românii"

Reacţia Ambasadei României la Londra, după difuzarea primului episod din documentarul despre imigranţii români, "Vin românii"

Reacţia Ambasadei României la Londra, după difuzarea primului episod din documentarul despre imigranţii români, "Vin românii"
Sursa foto: Foto: Agerpres
18 Feb 2015   •   19:19

Ambasada României la Londra s-a autosesizat cu privire la iniţiativa postului de televiziune Channel 4 de a difuza, începând cu 17 februarie 2015, documentarul în trei episoade intitulat "Romanians are coming" (trad. Vin românii).

În urma publicării, de către postul de televiziune Channel 4, a sumarului de prezentare a documentarului, Ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga, a transmis o scrisoare producătorului emisiunii, Katie Buchanan, exprimând surprinderea şi dezamăgirea cu privire la conţinutul mesajului de promovare şi, totodată, speranţa că situatia va fi corectată, că documentarul va avea un conţinut obiectiv şi nu va prezenta o imagine distorsionată a ansamblului comunităţii româneşti din Marea Britanie.

VEZI SCRISOAREA AMBASADORULUI ROMÂNIEI

"Referitor la primul episod al serialului, Ambasada României la Londra nu este în măsură să comenteze opiniile şi experienţele de viaţă prezentate, având în vedere că, atât naratorul cât şi personajele din filmul documentar sunt cetăţeni români care îşi spun poveştile de viaţă, adeseori triste şi emoţionante",
se arată într-un comunicat al MAE.

Ambasada României la Londra apreciază, însă, că acest prim episod nu este reprezentativ pentru comunitatea românească din Marea Britanie, având în vedere că ilustrează doar un segment social redus ca număr. În imensa lor majoritate, cetăţenii români sunt bine integraţi în societatea britanică şi se remarcă la locul de muncă prin profesionalism, fiind apreciaţi de angajatorii britanici. (...) În contextul difuzării acestei serii, ne exprimăm speranţa că următoarele episoade vor prezenta, de o manieră echilibrată şi reprezentativă, imaginea reală a întregii comunități românești din Marea Britanie",
se mai arată în comunicat.

Primul episod din documentarul "The Romanians Are Coming" ("Vin românii") - difuzat marţi seara de postul tv britanic Channel 4 - prezintă cazurile a trei români ajunşi în Marea Britanie. Cele trei cazuri sunt prezentate din perspectivele protagoniştilor, dincolo de materialele de presă privind imigraţia.

Personajul narator al primului episod al seriei de documentare este un român de etnie romă, Alex Fechete Petru, care povesteşte despre cei 20.000 de români care au ajuns în Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice.

 


×
Subiecte în articol: imigranti romani
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close