Antena 3 CNN Actualitate Noi reguli pentru persoanele care vor să primească cetăţenia română. Nemulţumiri în Republica Moldova

Noi reguli pentru persoanele care vor să primească cetăţenia română. Nemulţumiri în Republica Moldova

Modificările la legea cetăţeniei române au aprins spiritele în Republica Moldova şi nu numai. Proiectul aflat în dezbatere publică vine cu o serie de modificări importante criticate dur de către cetăţenii de peste Prut.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Mar 2024   •   15:16

Avocaţii susţin că noile propuneri îngreunează procesul de acordare a cetăţeniei române, însă Ministrul Justiţiei susţine că proiectul are rolul de a evita situaţiile în care sunt folosite acte false.

Persoanele care vor dori să primească cetăţenie română vor avea mai mult de aşteptat şi vor avea de trecut şi noi probe esenţiale, conform unui proiect iniţiat de Ministerul Justiţiei.

"Deşi ai depus toate actele, cu care faci dovada cetăţeniei, comisia pentru cetăţenie dacă are dubii poate să te cheme la interviu. În condiţiile în care tu depui actele, acte recunoscute prin apostilă, ce rost are acest interviu?", a declarat Zaharia Cristian Bogdan, avocat. 

Test scris de limbă română pentru obținerea cetățeniei 

"Legat de condiţiile limbii române, este o condiţie de natură a îngreuna şi mai mult procedura. Nu găsim oportună introducerea condiţiei cunoaşterea limbii la un nivel B1. B1 presupune un nivel avansat, scris şi citit", a precizat Ruslan Deleanu, avocat. 

Acestea sunt doar câteva dintre modificările care au aprins spiritele pe teritoriul Republicii Moldova, însă ministrul Justiţiei susţine că noua procedură are ca scop reducea numărului de cazuri în care se foloseau documente justificative false.

"Vă mărturisesc că nu ştiu despre vreun proiect care să îngreuneze luarea cetăţeniei române, ci avem acum în transparenţă decizională un proiect care ajută la eliminarea riscurilor de falsificare sau de corupţie în dosarele de cetăţenie.

În decursul anilor şi mai ales în ultimii ani de zile, au fost foarte multe dosare cu suspiciuni de fals, cu suspiciuni de corupţie, probleme legate de întocmirea unor acte.

S-au făcut foarte multe verificări, dar statul român nu are capacitatea să facă acele verificări coraborat cu statul din care ne vin solicitări şi sunt foarte multe solicitări din state ex-sovietice", a precizat Alina Gorghiu, ministrul Justiției. 

Pe reţelele de socializare a apărut şi o petiţie în care se cere blocarea acestui proiect, iar în ultimele luni, tot mai mulţi cetăţeni au dat statul român în judecată pentru că le-a fost refuzată acordarea cetăţeniei române.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close