Antena 3 CNN Actualitate România, printre statele acuzate de trafic de arme spre spaţiul iugoslav în anii '90

România, printre statele acuzate de trafic de arme spre spaţiul iugoslav în anii '90

România, printre statele acuzate de trafic de arme spre spaţiul iugoslav în anii '90
Sursa foto: Foto: blog.usnavyseals.com
02 Dec 2011   •   15:58

Numeroase state, printre care se numără şi România, sunt suspectate de implicare în trafic de armament spre spaţiul fost iugoslav, în cursul conflictelor din anii 1990, informează EUObserver.
   
O echipă de jurnalişti sloveni a ajuns la această concluzie după o anchetă pentru care investigaţiile s-au întins pe parcursul a trei ani. Jurnaliştii au analizat mii de documente oficiale obţinute în virtutea legii pentru accesul la informaţii.

Potrivit concluziilor anchetei, numeroase state, inclusiv România şi Rusia, au fost implicate activ în încălcarea embargoului vânzărilor de armament. Multe dintre aceste state au avut profituri de milioane de dolari din vânzarea de arme şi muniţie facţiunilor beligerante din fosta Iugoslavie.
   
Potrivit jurnaliştilor sloveni, România, Bulgaria, Polonia, Ucraina şi Rusia au fost state exportatoare de armament în timpul conflictului. "Cartierul general" al acestei operaţiuni logistice a fost la Viena, iar tranzacţiile financiare au fost efectuate prin intermediul unei bănci ungare. Traficanţii de arme au folosit companii înregistrate în Panama. În plus, Marea Britanie se pare că a acordat împrumuturi pentru achiziţionarea de armament, la fel ca şi Germania.
   
"Prin astfel de tranzacţii comerciale secrete şi ilegale, unele persoane au devenit extrem de bogate", explică Zdenko Cepic, analist la Institutul pentru Istorie Contemporană de la Ljubljana.
   
Operaţiunile logistice au fost efectuate cu ajutorul serviciilor secrete şi prin intermediul grupărilor mafiote din Italia, Albania şi Rusia.
   
Potrivit documentelor citate, trei nave au părăsit portul Constanţa în decembrie 1991 şi ianuarie 1992, încărcate cu 200 de containere pline cu 3.500 de tone de armament, având destinaţia Koper (Slovenia) şi apoi Croaţia.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close