Antena 3 CNN Actualitate Românii aşteaptă până la trei ani pentru introducerea noilor descoperiri în lista medicamentelor compensate

Românii aşteaptă până la trei ani pentru introducerea noilor descoperiri în lista medicamentelor compensate

Românii aşteaptă până la trei ani pentru introducerea noilor descoperiri în lista medicamentelor compensate
Sursa foto: Foto: geekologie.com
27 Mar 2011   •   10:13

Românii folosesc medicamente de ultima generaţie cu o întârziere de trei ani. Lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată din 2008. În tot acest timp, sute de medicamente şi indicaţii terapeutice de ultimă generaţie aşteaptă ca guvernanţii să le introducă pe lista compensatelor.

 
În România, pacienţii aşteaptă chiar şi 1000 de zile pentru a putea dispune de cele mai noi medicamente compensate . De 11 ori mai mult faţă de austrieci şi de aproape cinci ori mai mult faţă de suedezi. În Marea Britanie şi Germania, medicamentele sunt accesibile imediat ce au primit acceptul Agenţiei Europene a Medicamentului. În Austria timpul de aşteptare este de 88 de zile, în Suedia 206 zile, iar în Belgia de 392 de zile.
 
Cristian Luţan, director de comunicare Asociaţia Română a producătorilor internaţionali de medicamente, a declarat că accesul întârziat la medicamentele de ultimă generaţie înseamnă un timp de boală mai lung.
 
În tot acest timp, peste 100 de medicamnente noi aşteaptă hotărârea autorităţilor de a le introduce pe lista de compensate. Hotărâre ce întârzie să apară de teama unor noi cheltuieli. 
 
Ceea ce nu înţeleg însă oficialii este că eficienţa unui medicament aduce într-un sfârşit economii la buget. Terapia durează mai puţin, previne agravrea bolii şi reduce costurile de spitalizare.

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close