Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Angajații din Sănătate anunță grevă generală din luna februarie. Salariul pe care îl câștigă un medic, dar și o asistentă, într-un spital

Angajații din Sănătate anunță grevă generală din luna februarie. Salariul pe care îl câștigă un medic, dar și o asistentă, într-un spital

Federația Sanitas a anunțat că a strâns deja peste 50.000 de semnături necesare pentru a declanșa grevă generală în sistemul medical. 

de Ştefan Petrică    |    11 Ian 2024   •   08:56

Sindicaliștii au cerut, în primul rând, deblocarea a 10.000 de posturi din sistemul medical, apoi salarii majorate pentru cei din spitale și din asistență socială.

Totodată se cere respectarea legii salarizării, așa încât salariile să fie raportate la nivelul anului curent.

Asta înseamnă că ar trebui să existe creșteri de 20% pentru toate categoriile de personal.

În prezent, un medic poate primi pentru o gardă, de la 300 de lei până la 1.800 de lei, în funcție de gradul profesional, dar și în funcție de zi.

Citește și: Criza de medici şi asistente în România | Tratamentele şi operaţiile pacienţilor sunt amânate

În timpul săptămânii este un tarif mai mic, iar în sărbători legale se plătește mai mult.

O asistentă dintr-o secție de chirurgie primește sub 4.000 de lei pe lună, iar o infirmieră 3.000 de lei pe lună, în timp ce brancardierii aproximativ 2.500 de lei.

Guvernul a dat de la 1 ianuarie, 5 % pentru toți bugetarii, iar asta înseamnă 100 de lei, cel mult, în funcție de categoria de personal.

Federația Sanitas este cea mai mare federație sindicală din sistemul sanitar, care amenință cu declanșarea grevei generale, în luna februarie.

×
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close