Antena 3 Actualitate Sănătate Dr. Gheorghiţă, despre AstraZeneca: ”Nu se aşteaptă o retragere a autorizării”

Dr. Gheorghiţă, despre AstraZeneca: ”Nu se aşteaptă o retragere a autorizării”

de Andreea Cigolea    |    06 Apr 2021   •   15:24
Dr. Gheorghiţă, despre AstraZeneca: ”Nu se aşteaptă o retragere a autorizării” Agerpres

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, afirmă că nu se aşteaptă la o retragere a autorizării de punere e piaţă a vaccinului AstraZeneca Oxford după ce un reprezentant al Agenţiei Europene a Medeicamentului (EMA) a confirmat existenţa unei ”legături” între vaccinarea cu acest ser şi cazuri de tromboză observate post-imunizare.

”Suntem şi noi informaţi vizavi de declaraţia oficialului EMA, aş vrea doar să menţionez că încă nu este finalizată şedinţa Comitetului de Farmaco-vigilenţă, şedinţă care are loc chiar la acest moment. În urma acestei şedinţe vor fi transmise recomandările clare ale Agenţiei Europene a Medicamentului. Ne aşteptăm să se facă recomandări particulare, poate pentru un anumit profil de persoană care, eventual, să fie la risc să dezvolte aceste tipuri de evenimente  trombotice, particulare. De asemenea, trebuie să menţionăm că acest mecanism de evaluare a reacţiilor adverse este valabil pentru toate medicamentele şi vaccinurile, este un proces obişnuit şi este foarte bine că se întâmplă aşa şi că avem aceste semnale tocmai pentru a nu trece lucrurile neanalizate şi neinvestigate.

Nu ne aşteptăm la o retragere a autorizării de punere e piaţă a acestui vaccin, foarte probabil că vor fi recomandări suplimentare transmise şi modificate recomandările din caracteristicile produsului, practic, modificări ale prospectului. Noi sperăm, aşa cum toată lumea aşteaptă, să se facă aceste recomandări în aşa fel încât să avem o sursă clară pe baza căreia  să putem lua decizii. Mesajul este unul cât se poate de clar: aşteptăm recomandările Agenţiei Europene a Medicamentului”, a declarat Valeriu Gheorghiţă marţi după amiază, într-o conferinţă de presă. 

Medicul a precizat că, în funcţie de aceste recomandări, România va adopta toate măsurile pentru ca siguranţa celor care se vaccinează să fie prioritară. 

Există o legătură între vaccinarea cu AstraZeneca şi formarea cheagurilor de sânge

Există o legătură între vaccinarea cu AstraZeneca şi cheagurile de sânge care au ucis câteva zeci de persoane în Europa şi în Marea Britanie, a declarat, marţi, un oficial al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).

”Putem să o spunem de-acum. Este clar că există o legătură cu vaccinul. Cu toate acestea, nu ştim deocamdată ce cauzează această reacţie. Rezumând, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar este necesar să înţelegem cum are loc”, a declarat într-un interviu Marco Cavaleri, însărcinat cu strategia vaccinării la EMA.

El a precizat că agenția va veni cu detalii suplimentare.

În martie numeroase țări au întrerupt vaccinarea cu AstraZeneca, după mai multe raportări care evidențiau apariția de cheaguri de sânge la cei vaccinați. European Medicines Agency a spus atunci că nu a identificat încă niciun factor de risc, cum ar fi vârsta, sexul sau antecedente de tulburări de coagulare a sângelui, pentru cazurile de tromboză raportate. EMA a reiterat faptul că beneficiile vaccinului depășesc riscurile, dar a avertizat că oamenii ar trebui să fie conștienți de „mica posibilitate” de apariție a cheagurilor rare de sânge și trebuie să solicite asistență medicală.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close