Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Medicii din București îşi suspendă programul de astăzi. Proteste în faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

Medicii din București îşi suspendă programul de astăzi. Proteste în faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

Medicii specilişti din ambulatorii şi medicii de familie pichetează sediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Aceştia nu au mai avut răbdare să afle rezultatul negocierilor care urmează, aşa că şi-au anulat programul de lucru şi au ieşit în stradă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Ian 2024   •   10:08

Medicii specialiști și medicii de familie nu au mai avut răbdare să aștepte negocierile și încep să protesteze în stradă.  După ce au protestat două zile la rând în faţa cabinetelor, în faţa ambulatoriilor de specialitate, iată că medicii de familie şi specialiştii vor merge astăzi în faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru a-şi striga nemulţumirile. 

Nu au mai aşteptat până mâine când erau negocierile pentru a găsi o soluţie. Aceştia spun că dacă nu se va ajunge la o soluţie vor continua să iasă în stradă şi că vor fi nevoiţi să îşi închidă cabinetele sau să perceapă taxe pentru consultații şi investigații medicale. 

Dacă de la 1 februarie se va ajunge la această situaţie va fi un dezastru pentru sistemul medical. Viețile bolnavilor cronici vor fi în pericol, mai ales că această categorie de pacienți au nevoie periodic de consultații, tratamente şi rețete compensate. 

Citeşte şi: Angajări mai rapide în sistemul medical. Alexandru Rafila: "Ocuparea posturilor din Sănătate se va face în maxim 35 de zile"

Cei de la Federația Sanitas se întâlnesc astăzi pentru a stabili un calendar al protestelor, iar de mâine vor ieşi în stradă şi vor picheta sediul Ministerului de Finanțe. 

Ce spun medicii despre protestele în stradă 

"Astăzi ne confruntăm cu realitate dureroasă Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat o reducere semnificativă cu 27% a consultației decontate în ambulatoriu. Adică o consultație în ambulatoriu în România, în anul 2024 ar putea fi decontată cu suma de 35,6 ron, echivalentul aproximativ 7 euro cu prețul din anul 2024,

Din cei 35,6 ron sumă brută, ne-am făcut o listă cu cheltuielile cabinetului produse de birotică și papetărie, telefonie și internet, utilități, gaz, electricitate, apă curentă, salubritate, deșeuri medicale, soft medical, dezinfectant și materiale de curățenie, salarii pentru asistent medical și personal auxiliar, personal de curățenie, laptop și tehnică medicală, chirie și rată pentru spații, impozite și taxe locale pentru spații, taxe salariale, CAS, CASS, impozite, taxe de evaluare și acreditare a clinicii, servicii, cum ar fi cea de contabilitate, taxă CMR, poliță de malpraxis și tipizate Casa Națională de Asigurări de Sănătate

35,6 ron în 2024. Ne întoarcem la decontarea consultațiilor la nivelul celor din 2019-2020, dar suntem în 2024 și prețurile sunt altele.

Suntem limitați și la 28 de consultații decontate pe zi. Nu știu câți dintre pacienții noștri știu asta. Ne aflăm efectiv într-un labirint fără ieșire. Ne-ar putea achita cheltuielile lunare cu tot ce înseamnă să ții în viață o unitate sanitară", declară medicii. 

Proteste în faţa prefecturii Timiş 

Medicii de familie, medicii specialiști şi personalul medical din ambulatorii îşi strigă nemulțumirile în faţa prefecturii Timiş. 

Peste 100 de persoane s-au adunat în faţa prefecturii Timiş. Protestează împotriva modificărilor aduse contractului cadru care nu vor face altceva decât să falimenteze cabinetele medicilor de familie. 

La protest s-au alăturat şi pacienții care au cel mai mult de suferit. 

×
Parteneri
Diana Șoșoacă este candidat la Primăria Capitalei
x close