Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Dr. Mihaela Bilic încurajează masa de seară: ''Organismul îşi cere dreptul lui. Consider că este cea mai importantă!''

Dr. Mihaela Bilic încurajează masa de seară: ''Organismul îşi cere dreptul lui. Consider că este cea mai importantă!''

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a explicat la ''Sinteza Zilei'' de ce masa de seară este o recompensă binemeritată.

Dr. Mihaela Bilic încurajează masa de seară: ''Organismul îşi cere dreptul lui. Consider că este cea mai importantă!''
de Iulia Gorgorin    |    19 Feb 2021   •   00:20

Invitată în cadrul emisiunii ''Sinteza Zilei'', dr. Mihaela Bilic a vorbit cu Mihai Gâdea despre faptul că masa de seară la ore înaintate nu este interzisă, ba dimpotrivă, chiar este binemeritată.

''Trebuie să aşteptăm trei ore de când ne-am trezit, ca să apară primul semn de foame. Francezii spun că maturitate din punct de vedere alimentar înseamnă să ai pauză completă alimentară de 4-5 ore între mese. Pauză alimentară înseamnă nici măcar un covrigel. Fără nicio gustare. Fructele sunt un desert extrem de natural şi de sănătos, dar în momentul în care le consumăm, ar trebui să fie gustarea noastră dulce şi asumată. 

Dr. Mihaela Bilic spune că nu este greşit să mâncăm seara, iar acest obicei alimentar care are un dublu rol

''Trebuie să încurajăm masa de seară. Absolut! E o chestiune în primul rând de buget. Trebuie să ne gândim la bugetul nostru caloric, ca la bugetul financiar. Adică, bugetul este al tău şi cum îl cheltuieşti, trebuie să fie spre satisfacţia şi ritmul vieţii tale (...) Faptul că activitatea se prelungeşte mult în noapte, adică organismul îşi cere dreptul lui, pentru că a stat până la ora aia, el a muncit. Masa de seară are şi rolul acesta de a compensa din punct de vedere emoţional toată oboseala, frustrarea, greul care a fost peste zi. Consider că este cea mai importantă.

(...) Plăcerea, satisfacţia, confortul şi echilibrul pe care îl aduce masa de seară, nu o să îl aducă niciodată o masă de prânz, cu atât mai puţin una de dimineaţă când eşti pe fugă. Asta vedem în obiceiurile alimentare ale ţărilor care au făcut din mâncare, nu numai un stil de viaţă, dar ştiu să se bucure de ea: la francezi, la italieni.

''Este masa care are dublu rol. Şi de hrănire şi de a te echilibra şi a te linişti după o zi de muncă. Este binemeritată!''

Important este să nu fie lucruri grele care să îţi creeze probleme de digestie. Dacă ora este înaintată ar fi bine să nu fie făinoase multe, pentru că sunt foarte uşor în combinaţie cu grăsimea, să se transforme în grăsime de rezervă. Făinoasele înseamnă glucide şi  ele sunt energia pentru mişcare. Peştele şi legumele sunt uşor de metabolizat'', a explicat nutriţionistul Mihaela Bilic.

 

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță schimbarea drastică a vremii
x close