Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Românii cărora nu le e recomandat postul. Dr. Tudor Ciuhodaru: "Cred că Divinitatea nu va fi deranjată de acest fapt"

Românii cărora nu le e recomandat postul. Dr. Tudor Ciuhodaru: "Cred că Divinitatea nu va fi deranjată de acest fapt"

Suntem în perioada postului Crăciunului, iar această perioadă de post nu este recomandată unora dintre români, atrag atenţia medicii.

Românii cărora nu le e recomandat postul. Dr. Tudor Ciuhodaru: "Cred că Divinitatea nu va fi deranjată de acest fapt"
Sursa foto: Hepta/Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    28 Noi 2023   •   16:39

Postul nu este recomandat bolnavilor cronici, avertizează medicii. Iar asta pentru că starea lor de sănătate ar putea fi grav afectată, iar unele produse de post pot fi periculoase, a spus Tudor Ciuhodaru, medic primar, medicină de urgenţă, marţi, la Antena 3 CNN.

Sau cel puțin oamenii bolnavi trebuie să fie mult mai atenți, pentru că starea lor de sănătate ar putea fi afectată. 

"Ce și cu mâncăm în post? Pentru că un regim alimentar restrictiv poate favoriza, complica sau declanșa anumite stări patologice și evident că cei cu patologie cronică, mai ales de tip metabolic sau neuropsihică, pot avea anumite complicații în această perioadă. 

Și este foarte important, pentru că a ne adapta acest regim alimentar caloric este esențial în această perioadă. 

Uzual, în serviciul de urgență, primim stări lipotimice, hipoglicemii legate de restricțiile din această perioadă și mai ales combinate cu anumite stări fiziologice. 

Deci, este pericolul că nu ne alimentăm suficient, adică numărul de calorii sau alimentele nutritive nu sunt destule, nu sunt variate.

Apoi, regimul de post este bazat în general pe carbohidraţi și aici vorbesc de paste, de pâine, de făinoase, de cartofi, de ceea ce înseamnă derivatele din porumb. 

Și în aceste condiții, dacă sunt combinate și cu nucile, cu fasole, cu dulceață, cu ciocolată, avem un exces caloric care evident ne va crea probleme după această perioadă de post. 

Pe de altă parte, dacă nu știm să aducem în alimentație și vitamine și lipide, deci vitamine de fructe și legume proaspete, lipide din uleiuri vegetale, vom avea dezechilibre alimentare importante. 

Mai ales dacă vorbim despre o patologie metabolică, ca în cazul celor cu diabet, aceste excese legate și de regimul de masă inadecvat și cu un plus caloric, şi cu un plus de glucide poate duce la dezechilibre. 

Nu sunt ocoliţi nici cei cu patologie neuropsihică, mai ales cei cu depresii sau cu nevroze. Această restricție alimentară poate complica evoluția acestor afecțiuni. 

Iar dacă vorbim despre stările fiziologice sau de anumite lucruri care presupun un efort crescut, lucrurile acestea pot să ne creeze probleme tocmai pentru faptul că este un consum fizic important, iar hipoglicemiile și stările lipotimice sunt uzuale. 

Pe cei cu probleme neuropsihice îi afectează ca stare de spirit. Apar anumite exacerbări ale simptomatologiei și în momentul în care apare și această medicație de tip psihiatric, lucrurile pot fi pe o direcție nefavorabilă. 

Apar și dezechilibrele legate de alimentație, iar mult din ceea ce înseamnă medicația psihiatrică poate să producă anumite modificări, inclusiv la nivel electrolitic, ceea ce modifică nu numai comportamentul, dar și alte funcții, de exemplu funcția cardiovasculară, care poate crea probleme de sănătate. 

De aceea, la aceste persoane trebuie o monitorizare foarte atentă din punct de vedere psihologic. 

Atenție la abaterile de regim alimentar, pentru că era trebuie luate după consultul medicului curant și după adaptarea medicației", a atras atenţia dr. Medicul Tudor Ciuhodaru, specialist în medicină de urgență, marţi, la Antena 3 CNN.

Potrivit specialistului, românii care se ştiu cu probleme de sănătate, în special boli cronice, pot opta pentru a ţine post de exemplu miercurea și vinerea.

"Cred că pe de o parte Divinitatea nu va fi deranjată de acest fapt, iar pe de altă parte este cel mai puțin restrictiv post, acest post al Crăciunului. 

Sunt foarte multe dezlegări în această perioadă, iar aceste de cure de detoxifiere pot face bine sănătății, dar trebuie făcute, evident, atent, în funcție de starea noastră fiziologică și de patologia preexistentă. 

În plus, acei înlocuitori, precum pateul vegetal, cașcavalul vegetal pot conține numeroase E-uri care ne pot afecta sănătatea, așa că un regim echilibrat este cel mai bun", a recomandat dr. Ciuhodaru.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close