Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cât costă şi ce presupune transplantul de inimă artificială, operaţie realizată în premieră la Târgu Mureş

Cât costă şi ce presupune transplantul de inimă artificială, operaţie realizată în premieră la Târgu Mureş

O tânără de 17 ani trăiește datorită unei premiere. Pentru prima dată, în România a avut loc un transplant de inimă artificială.

Cât costă şi ce presupune transplantul de inimă artificială, operaţie realizată în premieră la Târgu Mureş
Sursa foto: Pexels
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Sep 2023   •   23:03

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş (IUBCvT), dr. Horaţiu Suciu, a anunţat realizarea primei implantări a unei inimi artificiale la un copil din România. 

Pacienta care a primit inima artificială este o fată de 17 ani, care nu avea altă șansă de a trăi fără această intervenție. Inima fetei funcționa doar la 13%. Inima artificială o ajută să câștige timp în fața bolii de care suferă până când se va găsi un organ compatibil pentru transplant. 

Cum funcționează o inimă artificială 

Implantarea unei inimi artificiale este o manevră la care sunt supuși pacienții care așteptă un transplant de cord, dar care suferă de insuficiență cardiacă biventriculară în stadiu terminal și riscă decesul. Acești pacienți primesc o astfel de inimă artificială, ca o punte până la găsirea unui donator potrivit.

Citește și: Primul transplant de inimă artificială la un copil din România a fost realizat în premieră la Târgu Mureș

Proteza în sine este un dispozitiv extrem de complex – un sistem de supape, pompe, senzori, cabluri și alte componente electronice – care lucrează în armonie pentru a pompa sângele în și din implant.

Dispozitivul trebuie să se conecteze la un sistem hardware extern, care cântărește aproximativ 11 kilograme și poate fi transportat într-un rucsac. Acest sistem include bateriile ce asigură funcționarea pentru aproximativ patru ore. 

 Conform adevărul.ro, inima artificială nu este deloc ieftină, un pacient putând să o cumpere în UE cu 180.000 de euro, sumă în care nu este inclusă și intervenția chirurgicală.

×
Subiecte în articol: transplant cardiac bolnavi de inimă
Parteneri
Ucigașul interlopului Emi Pian, condamnat definitiv la 10 ani de închisoare
x close