Antena 3 CNN Actualitate Şantierele de autostradă dezgroapă adevărate comori arheologice

Şantierele de autostradă dezgroapă adevărate comori arheologice

Şantierele de autostradă dezgroapă adevărate comori arheologice
Sursa foto: Foto: INTACT Images
24 Iun 2012   •   09:15

Şantierele de autostradă dezgroapă comori ascunse de mii de ani. Sunt obiecte şi aşezări din cele mai vechi timpuri, despre care nu ştiam aproape nimic. Şi care au o valoare inestimabilă. Una dintre aceste descoperiri este un sat roman, în apropierea localităţii Cugir. Aşezare care scoate la iveală o construcţie pe care specialiştii nu se aşteptau să o găsească în zona rurală.

Astfel de alei trebuie să fi fost amenajate în tot satul. Un sat de oameni gospodari, care aveau case destul de spaţioase, cu multe încăperi.

Sunt adevărate comori, care vor ajunge în depozitele Muzeului Naţional Bucureşti. Unele dintre ele însă, vor fi din nou astupate. Ceea ce se vede aici este doar o mică parte din ce ascunde, de fapt, pământul din această regiune.

Nu este singura zonă în care se ascund pagini întregi de istorie. Pe tot coridorul IV Pan European, de la Nădlac la Constanţa, în zonele cercetate până acum au fost descoperite mii de obiecte, aparţinând oamenilor care au trăit aici în diferite epoci. Atât de multe încât ar putea umple un muzeu întreg. Pe centura Alexandriei, istoria ne poartă cu mii de ani în urmă.

Mihaela Simion supraveghează toate cercetările arheologice de pe şantierele de autostrăzi şi centuri. Şi are grijă de fiecare piesă în parte.

În unele zone, epocile se suprapun, la propriu.

România nu a avut niciodată bani pentru astfel de cercetări. Acum, cercetarea arheologică este o condiţie obligatorie pentru obţinerea fondurilor europene. Multe şantiere de autostrăzi s-au împotmolit în aceste săpături. În unele cazuri, prelungirea cercetărilor a dus la întârzierea lucrărilor cu mai multe luni.  


×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close