Antena 3 CNN Actualitate Scandal la Bruxelles pe produsele româneşti

Scandal la Bruxelles pe produsele româneşti

Scandal la Bruxelles pe produsele româneşti
30 Iul 2015   •   20:21

Telemeaua de Ibăneşti şi Novacul afumat de Ţara Bârsei, pentru care s-a cerut protecţie la nivel european, au fost contestate. De greci, dar şi de experţii comisiei de evaluare. Autorităţile române încearcă, însă, în continuare să obţină certificarea europeană.

La Ibăneşti, în judeţul Mureşul, telemeaua se produce după o reţetă specială. Aşa că producătorii şi Ministerul Agriculturii au încercat să obţină protecţie la nivel european pentru acest tip de brânză. La scurt timp după depunerea documentaţiei, au apărut şi contestaţiile. Din partea grecilor, care susţin că telemeaua e a lor. Chiar şi denumirea ei este elenă.

Producătorii sunt indignaţi de contestaţia pe care grecii au depus-o la Bruxelles.

Şi cu novacul afumat de Ţara Bârsei au fost probleme la Bruxelles. Experţii comisiei de evaluare susţin că  peştele este originar din China şi nu poate fi atestat ca produs românesc.

Ministerul încearcă acum să răspundă contestaţiilor de la Bruxelles. În curs de obţinerea certificării la nivel european sunt şi alte produse româneşti. Printre acestea se numără Gemul de rubarbăr, Caşcavalul de Săveni, Brânza de Covurlui, dar şi Cârnaţii de Pleşcoi. 

Până acum, un sigur produs este atestat la nivel european - magiunul de Topoloveni.

×
Subiecte în articol: branza produse romanesti carnati
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close