Antena 3 CNN Actualitate Schimbare importantă în regimul pașapoartelor. Ce se va întâmpla cu cele temporare

Schimbare importantă în regimul pașapoartelor. Ce se va întâmpla cu cele temporare

Românii care vor să își facă pașaport sau vor să îl schimbe, trebuie să știe că îi așteaptă noi schimbări. Acestea au fost aprobate de Senatul României.

Schimbare importantă în regimul pașapoartelor. Ce se va întâmpla cu cele temporare
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Lucian Muntean
de Ioana Mircea    |    18 Mar 2024   •   22:53

Senatul României a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de lege propus de Guvern, care vizează modificarea Legii nr. 248/2005 referitoare la regimul pașapoartelor. Aceste modificări aduc schimbări semnificative în privința eliberării pașapoartelor temporare și a gestionării documentelor de călătorie ale cetățenilor români.

Conform noului act normativ, pașaportul simplu temporar va fi eliberat doar în situații de urgență, cum ar fi deplasările în străinătate sau necesitatea continuării călătoriei, sau pentru a reglementa situația cetățenilor români aflați în străinătate care nu mai dețin documente de călătorie valabile.

De asemenea, proiectul reglementează preluarea datelor biometrice și personale ale cetățenilor români o singură dată de către personalul consular, dar acestea pot fi utilizate atât pentru eliberarea pașaportului simplu electronic, cât și pentru alte documente de călătorie, în conformitate cu cererile cetățenilor.

Printre modificările propuse se regăsește și cerința ca eliberarea succesivă a mai multor pașapoarte simple electronice pentru minori să se facă doar în baza unei hotărâri judecătorești sau a unei ordonanțe prezidențiale care să permită acest lucru.

De asemenea, proiectul de lege redefinește situațiile excepționale în care cetățenii români pot deține două documente de călătorie simultan și stabilește obligațiile acestora în aceste cazuri.

Un aspect important al proiectului este anularea automată a pașapoartelor eliberate anterior pentru persoanele care și-au pierdut cetățenia română și nu au respectat obligația legală de a preda documentele de călătorie în termen de 5 zile de la pierderea cetățeniei.

Proiectul de lege va fi transmis Camerei Deputaților pentru dezbatere și adoptare, fiind for decizional în acest caz. Aceste modificări au scopul de a simplifica și eficientiza procesul de gestionare a pașapoartelor și de a asigura respectarea corectă a regulilor pentru călătoriile în străinătate ale cetățenilor români, potrivit Agerpres.

×
Subiecte în articol: pasapoarte
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close