Antena 3 CNN Actualitate Schimbări majore la rovinietă! Cât vor plăti șoferii români și de când întră în vigoare noile prețuri

Schimbări majore la rovinietă! Cât vor plăti șoferii români și de când întră în vigoare noile prețuri

Apar schimbări radicale în ceea ce privește taxarea utilizării rețelei de drumuri publice din România.

Schimbări majore la rovinietă! Cât vor plăti șoferii români și de când întră în vigoare noile prețuri
Sursa foto: Gettyimages | marcoventuriniautieri
de Laura Dinu    |    25 Iul 2023   •   00:00

Modificările se vor aplica începând de la 1 ianuarie 2026, când rovinieta va fi divizată în 2 taxe distincte. 

Una dintre taxe, și anume rovinieta, se va aplica doar vehiculelor ușoare, în timp ce cea de-a 2-a se va aplica vehiculelor grele (TollRo). 

Cu alte cuvinte, rovinieta se va aplica doar vehiculelor concepute și construite pentru transportul de persoane sau celor destinate transportului de marfă ce au masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone. 

Mai mult decât atât, se schimbă și modul de calcul al rovinietei. Astfel, valoarea rovinietei se stabilește în funcție de: 

  • categoria vehiculului; 
  • clasa de emisii poluante (Euro); 
  • durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România. 

Totodată, durata de utilizare va cuprinde durata de parcurs, precum și durata de staționare. Acum, rovinieta se stabilește doar în funcție de tipul vehiculului (autoturism, vehicul de transport marfa cu masa mai mică de 3,5 tone etc.).  

Important de știut este faptul că rovinieta se va aplica în continuare doar în afara localităților.

O altă modificare în ceea ce privește rovinieta este și perioada pe care se va putea încheia începând din 2026. Mai precis, rovinieta se va putea încheia pe o zi, zece zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Acum, rovinieta se poate încheia doar pe șapte zile, 30 zile, 90 zile sau 12 luni. 

Citește și: TollRo, noua rovinietă pentru români! Cui se aplică și ce amenzi riscă cei care nu o plătesc

În funcție de perioada pe care se va încheia rovinieta, tariful zilnic nu va putea depăși 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe zece zile nu va putea depăși 12% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 30 de zile nu va putea depăși 19% din tariful pentru 12 luni, iar tariful pe 60 de zile nu va putea depăși 30% din tariful pentru 12 luni, scrie avocatnet.ro

Totodată, la fel ca în prezent, rovinieta se va încheia anterior utilizării rețelei de drumuri naționale, iar achitarea și emiterea rovinietei vor putea fi făcute cu cel mult 30 de zile înainte de data de început a valabilității acesteia. 
 
Dacă un șofer nu va putea furniza date privind încadrarea în clasa de emisii poluante, vehiculul va fi încadrat în clasa de emisii Euro 0. 

Nu în ultimul rând, în cazul în care utilizatorul vehiculului se schimbă, rovinieta își păstrează valabilitatea. La fel se întâmplă și în cazul vehiculelor înmatriculate în România, la atribuirea unui alt număr de înmatriculare. 

Atunci când autovehiculul se radiază, contravaloarea rovinietei corespunzătoare perioadei de neutilizare va fi returnată utilizatorului de către CNAIR, în urma unei cereri scrise.

×
Subiecte în articol: rovinieta
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close