Antena 3 CNN Actualitate Școală online pe dealuri, în copaci sau în grădini, în România anului 2020. S-au chinuit așa toată vara, dar acum a venit frigul

Școală online pe dealuri, în copaci sau în grădini, în România anului 2020. S-au chinuit așa toată vara, dar acum a venit frigul

Școală online în copac sau pe dealuri, în România anului 2020. Mihai Gâdea a prezentat la Antena 3 situații cutremurătoare într-un sat din Botoșani.

Școală online pe dealuri, în copaci sau în grădini, în România anului 2020. S-au chinuit așa toată vara, dar acum a venit frigul
Sursa foto: Antena 3
de Cătălin Onofrei    |    Dana Conerth    |    26 Noi 2020   •   00:13

În satul Codreni, județul Botoșani, numeroși elevi nu au internet. ”Doamna trebuie să meargă în grădină. Că nu are semnal”, spune unul dintre elevi.

Maria, elevă de clasa a VII-a la școala din Codreni, participă la cursurile online stând în copac, afară, lângă poartă, acolo unde semnalul de internet pe telefonul ei este mai bun.

Maria face școală online ...în copac

”Ca să nu rămână în urmă cu temele și ca să nu-și strice media s-a chinuit așa toată vara și a învățat, deși semnal nu era. Nu putea intra cu toți profesorii că uneori nu era semnal. (...). Mai venea în casă să bea un pic de apă, se dădea jos din copac că îi amorțeau picioarele. Când bătea vântul sau când ploua nu deschidea telefonul, nici nu ieșea afară. A fost greu pentru ea. Dacă nu plouă și nu ninge mai merge”.

E o situație care la prima vedere pare comică... până îți dai seama de efortul făcut de acest copil ca să învețe.

Două fetițe trimit temele prin sms

Într-o altă familie cu fetițe de școală, temele de la învățătoare sunt citite de mamă pe un telefon vechi. Nu poate citi mesajul în casă...telefonul are semnal doar în fața casei. ”E foarte greu, noi nu suntem pregătiți pentru așa ceva”, spune mama copilelor.

Învățătoarea satului trimite temele din grădină

Singura învățătoare din sat predă simultan la cinci clase - de la pregătitoare la clasa a patra, iar semnal are doar în fața porții și în grădină.

”Am cinci clase, simultan de anul acesta. Intru separat, întâi le scriu pe grup. Cu o parte pot intra pe camera web, cu cei care au semnal mai bun, iar ceilalți îmi trimit imagini cu ce au făcut și eu îi corectez și tot așa”, spune învățătoarea.

Alin urcă în fiecare zi pe deal, la casa unui unchi 

Alin, un alt elev fără internet din satul Codreni, urcă în fiecare zi, în vârful dealului, la casa unui unchi care are internet.

În satul din nordul Botoșaniului școala nouă stă cu lacătul pe ușă

Copiii se chinuie să facă școală pe ulițe, pe deal, în copaci sau în grădină.

Internetul lipsește într-un sfert din gospodăriile României, iar în multe sate semnalul de telefonie este slab sau nu există.

Citiți și: Alexandra, tânăra care a cumpărat tablete pentru copii săraci din banii de majorat, a venit la Sinteza Zilei chiar în ziua în care a împlinit 18 ani

×
Subiecte în articol: Codreni Botoșani şcoală
Parteneri
51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinş
x close