Ședință de Guvern cu mize uriașe. Ludovic Orban: „Demarăm procedura asumării răspunderii pe cele trei proiecte”

10 Dec 2019   •   15:38
Ședință de Guvern cu mize uriașe. Ludovic Orban: „Demarăm procedura asumării răspunderii pe cele trei proiecte”

Premierul Ludovic Orban a declarat marţi că şedinţa de Guvern va avea două părţi, iar în cadrul acesteia va fi demarată procedura asumării răspunderii pe cele trei proiecte - modificările la legile Justiţiei, abrogarea Ordonanţei 51/1019 şi legea plafoanelor bugetare.

UPDATE: Ludovic Orban a adăugat şedinţa de marţi va avea două părţi: prima - între orele 15,00 şi 16,00, apoi şedinţa va fi suspendată şi va fi reluată la 19,30 până când sunt adoptate toate proiectele de acte normative care sunt pe ordinea de zi.

 „Demarăm în această şedinţă procedura asumării răspunderii pe cele trei proiecte - modificarea legilor Justiţiei, legea plafoanelor bugetare şi Ordonanţa 51, care se referă la transportul intrajudeţean. (...) O să avem o primă lectură a proiectului pe care urmează să ne angajăm răspunderea cât mai repede, proiectul de lege de modificare a OUG 114", a spus premierul la începutul şedinţei.
 

----------------------------

Guvernul se reuneşte marţi în şedinţă. În cadrul întâlnirii, liberalii vor evalua și elaborarea unei ordonanţe de urgenţă cu privire la desfăşurarea rezidenţiatului în toate spitalele din România, precizând că până în prezent există monopoluri legate de rezidenţiat în câteva centre universitare.

"PNL a decis în şedinţa Biroului Executiv ca marţi Guvernul să sesizeze Parlamentul cu privire la angajarea răspunderii pe trei proiecte de lege: legile justiţiei, partea referitoare la prorogarea pensionării anticipate a magistraţilor, creşterea numărului judecătorilor în completele inferioare de la doi la trei şi partea legată de vechimea pentru accederea în Institutul Naţional al Magistraturii. De asemenea, va mai fi abrogarea Ordonanţei 51, cea legată de scoaterea transportului şcolar din sfera serviciilor de interes public, în felul acesta Guvernul rezolvând prima parte din transportul gratuit al elevilor, şi anume, includerea transportului şcolar ca serviciu public. (...) A treia lege pe care Guvenul sesizează Parlamentul pentru asumarea răspunderii este cea legată de plafoanele bugetare, astfel încât până la finalul anului să putem veni în cadrul legal cu bugetul de stat pe anul 2020", a spus Turcan, la Palatul Parlamentului.

Vicepremierul a mai anunţat că tot în şedinţa de marţi Guvernul va discuta despre elaborarea unei ordonanţe de urgenţă prin care să se permită tuturor spitatelor din România să desfăşoare programe de rezidenţiat. Turcan a menţionat că va avea loc şi prezentarea, în primă lectură, a proiectului cu privire la abrogarea unor prevederi din OUG 114, pentru care Guvernul intenţionează să îşi asume răspunderea.

Potrivit agendei şedinţei de marţi, vor mai fi discutate şi supuse votului proiectele de lege pentru aprobarea Acordului-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (proiectul privind modernizarea infrastructurii judiciare în România) şi privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020.

Se mai află pe ordinea de zi a şedinţei de guvern proiectul de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei voluntare a României, pentru anul 2019, către Forumul privind Administrarea Fiscală, proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri pentru asigurarea aplicării Regulamentului (UE) 2018/302 al Parlamentului European privind prevenirea geoblocării nejustificate şi a altor forme de discriminare bazate pe cetăţenia sau naţionalitatea, domiciliul sau sediul clienţilor pe piaţa internă şi Raportul privind implementarea Programului Naţional de Reformă 2019 şi a Recomandărilor Specifice de Ţară 2019.

Parteneri
x close