Antena 3 CNN Actualitate Social Atenție! Se văd primele semnale ale crizei economice. Ce spun specialiștii

Atenție! Se văd primele semnale ale crizei economice. Ce spun specialiștii

Atenție! Se văd primele semnale ale crizei economice. Ce spun specialiștii
Sursa foto: sursă foto: pixabay.com
21 Sep 2019   •   10:39

Primul semn al unei crize economice îl dă piaţa imobiliară, spun specialiştii. Aşa s-a întâmplat şi în 2009. Iar semnele nu sunt îmbucurătoare.

În prima jumătate a acestui an, s-au vândut cu 10% mai puţine locuinţe faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018. Deşi dezvoltatorii au încă preţuri ridicate pentru imobile, analiştii economici estimează că valoarea acestora se va reduce cu cel puţin 10% în următorul an.

„Raportat, spre exemplu, la ultimii cinci ani avem o tendinţă de creştere de 30% a preţului imobilelor, creşterea care raportată la nivelul UE e mai mică decât în alte zone”, a declarat Bogdan Ivan, secretar general Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România.

La situaţia din piaţa imobiliară contribuie şi deciziile luate de guvernanţi, dar şi cele ale băncilor, spun analiştii.

„Este o problemă de finanţare. 15.10-15.29 Şi mă refer aici: la creşterea dobânzilor de pe piaţa interbancară, spre exemplu: dobânda ROBOR la 3 luni. În urmă cu 2 ani, era la circa 0,8% pe an a ajuns să fie anul acesta 3,3% pe an”, a declarat Radu Zilițteanu, analist imobiliar.

Un alt semnal privind o posibilă criză vine de la marile companii din România, care se grăbesc să îşi achite datoriile şi reduc investiţiile la minimul acestui deceniu.

Un sentiment de neîncredere pe care îl transmit şi angajaţilor, care se apucă de economisit. Mulţi dintre ei au renunţat la credite, vacanţe sau cadouri. O perioadă care se aseamănă tot mai mult cu cea de dinainte de criza din 2009, spun economiştii.

Temerile vin şi ca urmare a situaţiei de pe pieţele internaţionale. Cea mai mare economie a Europei, cea a Germaniei, este în cădere liberă, iar

Europa va fi zguduită de un alt cutremur major: Brexit. În afara continentului nostru, America şi China se află într-un război comercial, iar pe piaţa petrolului există incertitudini majore, mai ales din cauza situaţiei din Arabia Saudită.

Mai mult detalii în materialul de la INCOME.

×
Subiecte în articol: criza economica piata imobiliara
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close